Unicorn v roce 2023 dosáhl obratu 5,57 miliardy korun. (Ilustrační foto).

Skupina společností Unicorn, přední tuzemský poskytovatel v oblasti informačních technologií se širokým portfoliem produktů a služeb založených na robustních softwarových řešeních pro velké firmy, střední a malé podniky, ale také pro veřejnost, dosáhla v roce 2023 obratu 5,57 miliardy korun.

„Těchto skvělých výsledků jsme dosáhli díky poskytování informačních systémů a technologických řešení, které našim klientům dlouhodobě přináší vysokou přidanou hodnotu a konkurenční výhodu díky aplikaci produktů a komponent vytvořených v Unicorn Mobile-First IoT-Ready Cloud Architecture, a také zásluhou našich aktivit v oblasti vzdělávání jednotlivců a firem, které zajišťuje Unicorn University již od roku 2007 a Unicorn Publishing, který vydává on-line knihy a kurzy,“ hodnotí hospodářský výsledek Jan Jaroš, generální ředitel Unicorn Systems.

Skupina společností Unicorn má za sebou úspěšný rok nejen v Česku, ale také v zahraničí. Pracuje pro 462 firem a organizací ze 36 zemí světa. Expanzi do nových regionů dokládá i rozšíření sítě poboček, loni byla otevřena nová pobočka společnosti ve slovenské Žilině. Unicorn tak v současnosti má celkem 26 poboček ve 21 městech v 6 státech.

Unicorn upevňuje svůj status v poskytování ICT řešení pro business

Unicorn je evropskou špičkou v oblasti informačních a komunikačních technologií. Neustále se rozvíjí a posiluje svou pozici trhu, a to jak rozšiřováním své klientely a mezinárodní působnosti, tak především prostřednictvím technologických inovací a vyvíjením nových produktů pro business.

Proto i v loňském roce rozvíjel své produktové portfolio, přičemž stále kladl důraz na cloudové projekty, technologické inovace pro digitální business a poskytování outsourcingových služeb v oblasti cloudu a kyberbezpečnosti.

Za úspěšnými projekty v roce 2023 stála především společnost Unicorn Systems, která vytvořila a dodala řadu špičkových řešení předním evropským společnostem v různých oblastech, jako jsou bankovnictví, pojišťovnictví, energetika a utility, komunikace a média, výroba, obchod a veřejná správa.

Unicorn Systems poskytl řadu klíčových řešení v energetickém sektoru.

„Uzavřeli jsme zde dohodu na dodávku a provoz národního registru certifikátů zeleného plynu Certigy Registry, který pomůže litevskému provozovateli plynovodů AB Amber Grid v efektivnější správě zdrojů. Také jsme vyhráli tendr na dodávku vyrovnávacího systému pro litevského provozovatele přenosové soustavy Litgrid, kde produkt Damas MMS:E pomáhá udržovat rovnováhu v energetické soustavě a efektivně řídit přeshraniční toky energií,“ jmenuje úspěšné projekty Jan Konrád, obchodní ředitel Unicorn Systems.

Společnost rovněž dodala řídicí systém pro projekt Viking Link, který se po dokončení stane nejdelším podmořským HVDC (High Voltage Direct Current) propojením na světě. Spustila také Certigy Registry pro italskou společnost GSE, který zaručuje původ zelené energie. Platformu Flexigy využívá více než 130 plynových zdrojů ČEZ Energo a také Slovenské elektrárny nebo TEPLÁREŇ Považská Bystrica.

Unicorn Systems zahájil implementaci systému pro zúčtování také pro maďarského provozovatele přenosové soustavy MAVIR a uzavřel smlouvu se švýcarským provozovatelem přenosového systému Swissgrid na dodání důležité části řešení v rámci programu SMARTA, založeného na produktu Griffin.

„Od 1. října loňského roku Unicorn řídí systém pro obchodní řízení plynové přepravní soustavy v České republice, postavený na produktu Damas MMS:G pro NET4GAS, což je významný krok k modernizaci a efektivitě energetického trhu v Česku,“ dodává Jan Konrád.

Unicorn Systems hraje důležitou roli také v podpoře Komerční banky při přechodu na Novou éru bankovnictví (NDB).

„Naši specialisté mají klíčový podíl na spuštění tohoto projektu, včetně vývoje nových produktů a komponent pro plynulý přechod na NDB. V projektu Mimořádných provizí v Kooperativě jsme vytvořili aplikaci, která zjednodušuje a urychluje procesy, jež jsou prospěšné jak pro manažery, tak pro zaměstnance,“ uzavírá loňské úspěchy Unicorn Systems Jan Jaroš.



Unicorn nezapomíná ani na kyberbezpečnost a cloud

Unicorn Systems loni založil společnost Axelum, která se specializuje na poskytování služeb v oblasti informační bezpečnosti. Jejím cílem je nabízet komplexní bezpečnostní řešení pro ochranu dat a informací svých klientů, čímž přispěje k zajištění bezpečnosti jejich podnikání. Axelum poskytuje širokou škálu služeb, od analýz bezpečnostního stavu až po navrhování a implementaci vhodných ochranných opatření a nápravných akcí.

Unicorn Systems pro společnost Pluxee, dříve Sodexo Benefity, dokončil migraci jejich systémů do cloudového prostředí Azure v regionu EMEA jako součást programu Move2Cloud. Unicorn od června 2023 převzal a začal poskytovat službu provozu cloudové infrastruktury pro klíčové (master) systémy ve všech regionech.

Unicorn Systems se stal platinovým partnerem společnosti Atlassian, což je nejvyšší stupeň partnerské spolupráce, a zároveň byl jmenován autorizovaným partnerem cloudového ERP systému od SAP.

V roce 2023 byl společný projekt Škoda Auto a Unicorn Systems vyhlášen jako IT projekt roku 2022 v soutěži organizované CACIO, jenž zdůrazňuje význam a úspěch tohoto projektu.

Unicorn Mobile-First IoT-Ready Cloud Architecture

Více než 120 business produktů, přes 9 500 technologických komponent s více než 11 000 API rozhraními jsou základem Unicorn Mobile-First IoT-Ready Cloud Architecture pro enteprise řešení i řešení pro malé a střední firmy. Tyto produkty a komponenty spravují a rozvíjí produktoví specialisté Unicorn Solutions a.s.

„Unicorn Mobile-First IoT-Ready Cloud Architecture je technologie světového formátu, která nám dává obrovskou konkurenční výhodu. Naše produkty díky ní fungují na všech zařízeních od mobilů přes počítače po chytré televize a efektivně škálují v cloudu, takže nás nezaskočí ani dramatický nárůst počtu uživatelů. Díky tomu, že většina našich vývojářů umí a používá stejnou architekturu a sadu komponent, jsme získali obrovskou flexibilitu při sestavování týmů a efektivitu při vzdělávání nových zaměstnanců,” říká David Kimr, předseda představenstva Unicorn Solutions a.s.

Unicorn Solutions zároveň vyvíjí Unicorn Universe, digitální stavebnici informačních systémů a aplikací, kterou exkluzivně poskytuje společnostem Plus4U, které na Unicorn Universe staví všechny online služby Plus4U.



Online vzdělávání a kurzy

Součástí skupiny je i Unicorn University, která poskytuje vysokoškolské vzdělávání pro více než 1000 studentů, jimž nabízí bakalářské a magisterské studijní programy v oblasti IT, datové analýzy a businessu, a to jak v českém, tak i anglickém jazyce.

„Jsme první vysokou školou v České republice, která v bakalářských oborech Business management a Softwarový vývoj nabízí možnost studovat výhradně online, čehož hojně využívají lidé, kteří se vzdělávají při zaměstnání nebo během sportovní kariéry,“ upozorňuje Jan Čadil, rektor Unicorn University a podotýká, že škola poskytuje online studijní materiály, nabízí praktické semináře, pořádá hackathony a vzdělávací workshopy.

Škola se zároveň může pochlubit velmi vysokou uplatnitelností absolventů na trhu práce, která dosahuje 98 %.

Se vzděláváním úzce souvisí i jednotka Unicorn Publishing, která spolupracuje s více než 115 autory a vydává stovky výukových kurzů pro různé cílové skupiny, včetně vysokých škol, IT profesionálů, firem i jednotlivců. Kurzy nazvané Red Monster od Unicorn Publishing se staly velmi populární mezi žáky základních škol, využívá je 60 tisíc žáků, kteří zde mají k dispozici přes 700 kurzů a nastudovali již více než 450 tisíc lekcí.

eMobilita

Komplexní řešení pro firemní, veřejné i domácí dobíjení elektromobilů ChargeUp bylo k 8. 11. 2023 vyčleněno ze skupiny Unicorn do samostatné skupiny ChargeUp v čele se společností ChargeUp Engineering a.s.

Mezi uživatele patří společnosti a municipality jako je Komerční banka, DPD, PPL, Penta, Škoda Auto, Göteborg, DB Schenker, Stadtwerke Lübeck a řada dalších. Řešení ChargeUp CPO si vybralo i norské Oslo jako systém pro řízení provozu jejich veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. ChargeUp tak bude až do roku 2031 vzdáleně řídit a monitorovat více než
2 300 dobíjecích bodů, které se v současnosti nacházejí v Oslu.

Unicorn je renomovaná evropská společnost poskytující ty největší informační systémy a řešení z oblasti informačních technologií. Dlouhodobě se soustředíme na vysokou přidanou hodnotu a konkurenční výhodu přinášenou našim zákazníkům. Působíme na trhu již od roku 1990 a za tu dobu jsme vytvořili řadu špičkových a rozsáhlých řešení, která jsou rozšířena a užívána mezi těmi nejvýznamnějšími podniky z různých odvětví. Zároveň vyvíjíme Unicorn Universe – Digital Twin Construction Kit. Tento produkt využívá internetová služba Plus4U k poskytování rozsáhlého portfolia služeb založených na robustních softwarových řešeních pro malé a střední podniky a koncové uživatele. Tento software pomáhá efektivnímu a šetrnému zacházení s přírodními zdroji a ohleduplnému chování k životnímu prostředí.

Cílem firmy je vzdělávat lidi a také společnost. Proto v roce 2007 založila Unicorn University, která zároveň provozuje Unicorn Top Gun Academy – komplexní vzdělávací systém pro spolupracovníky. (sfr)