Kryptoúvěrová firma Nexo chce po Bulharsku odškodné téměř 69 miliard korun. (Ilustrační foto: Archiv)

Poskytovatel půjček kryptoměn firma Nexo chce po Bulharsku odškodné 3 miliardy dolarů (bezmála 68,5 miliardy korun) jako kompenzaci za škody, které firmě mělo způsobit neoprávněné trestní vyšetřování ze strany bulharských úřadů. To mělo společnosti zmařit její plány na vstup na americký akciový trh a dohodu o sponzorství fotbalu.

Podle dokumentu předloženého Mezinárodnímu centru Světové banky pro řešení investičních sporů (ICSID) Nexo AG tvrdí, že vyšetřování pošramotilo její pověst a zničilo hodnotu pro akcionáře.

Mezinárodní arbitrážní instituce ICSID se sídlem ve Washingtonu, která řeší spory mezi mezinárodními investory a státy, zaregistrovala případ 18. ledna.

Mluvčí ICSID nemohl potvrdit výši požadované škody ani další podrobnosti.

Bulharské ministerstvo financí uvedlo, že obdrželo žádost o arbitráž od ICSID, kterou posoudí specializovaný meziresortní výbor, který poté navrhne další kroky.

Bulharští prokurátoři v lednu 2023 zahájili vyšetřování společnosti Nexo AG, která provedla razii v kancelářích v Sofii a obvinila její zakladatele z trestných činů, které zahrnovaly účast ve skupině organizovaného zločinu za účelem praní špinavých peněz a páchání daňových a počítačových podvodů.

V prosinci 2023 ale případ odložili s tím, že neexistují žádné důkazy o trestné činnosti. Prokurátoři uvedli, že v Bulharsku neexistuje žádný právní rámec pro služby kryptoaktiv.

Společnost Nexo, kterou spoluzaložil bývalý bulharský zákonodárce Antoni Trenchev, popřela pochybení a tvrdí, že vyšetřování bylo politicky motivované. Toto tvrzení však už dříve odmítli prokurátoři.

ICSID již dříve nařídila různým zemím, včetně Pákistánu, Ekvádoru a Venezuely, aby společnostem vyplatily miliardové škody. (pet)