FINEP se stal v roce 2023 lídrem ve stavbě nájemního bydlení v České republice. (Ilustrační foto).

FINEP se stal v roce 2023 lídrem ve stavbě nájemního bydlení v České republice. Uvedla to firma ve své zprávě. Pro development a stavebnictví složitý loňský rok zvládla FINEP dobře díky své dlouhodobé strategii zaměřené na
dostupnost bydlení. Stala se vyhledávaným partnerem nájemních fondů.

„Ve FINEPu naplno využíváme zkušeností a intenzivní spolupráci s institucionálními pronajímateli, díky čemuž jsme dnes lídrem a vyhledávaným partnerem na trhu nájemního bydlení,“ uvedl Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP.

Jak upřesnil, důležitý moment při rozhodování fondů je připravenost produktu.

„Nejedná se o prodej domů, které byly původně připraveny pro osobní či družstevní vlastnictví, ale o velmi pečlivě designovaný produkt, který odpovídá potřebám nájemníků a také nájemních fondů. Ve všech lokalitách se ve FINEPu soustředíme na komplexní rozvoj.“

„Pozornost věnujeme také vysoké úrovni technologického provedení domů a bytů a energeticky efektivnímu úspornému řešení,“ vysvětlil Pardubický.

V uplynulém roce prodal FINEP nájemní projekty významným institucionálním kupcům, jako je Česká spořitelna, nebo rezidenční fond Mint. Celkem se jednalo o 386 nájemních bytů. V posledním období prodal FINEP do nájemního bydlení již 10 svých domů.

„Od našich partnerů máme navíc velmi pozitivní zpětnou vazbu – která je potvrzena vysokým zájmem o pronájem bytů v naší výstavbě,“ zdůraznil Pardubický.

V průběhu roku 2023 dodal FINEP 454 bytů také individuálním vlastníkům i družstvům v Praze a středních Čechách, a to v celkem devíti developerských projektech (Harfa Park, Nad Krocínkou, U Šárky, Britská čtvrť, Malý háj, Kaskády Barrandov, U Sluncové, Pergamenka a Kralupy nad Vltavou).

Důležitým krokem roku 2023 byl první projekt společnosti FINEP ve Středočeském kraji. Rezidence U Vltavy v Kralupech nad Vltavou představuje pro Pražany a Středočechy cenově zajímavou alternativu bydlení pouhých 30 minut vlakem od centra Prahy. První etapa se zde prodává již letos.

Zatímco potřeba bydlet stále stoupá, získat vlastní bydlení je v posledních letech kvůli současné ekonomické situaci a vysokým úrokovým sazbám stále složitější. Společnost FINEP na tento vývoj reaguje dlouhodobě svým programem Dostupného bydlení. Před více než deseti lety začala v České republice rozvíjet moderní družstevní bydlení a od roku 2018 se zaměřila i na projekty nájemního bydlení.

FINEP se specializuje na výstavbu rezidenčních bytových projektů a velkých administrativních center. Při realizaci projektů klade důraz na nadstandardní servis a spokojenost klientů. Klíčová je lokalita, originální architektura, kvalitní provedení stavby a plnohodnotná občanská vybavenost. Společnost FINEP postavila přes 15 000 nových bytů v několika desítkách projektů.

Mezi administrativní komplexy společnosti FINEP patří například projekt CITY WEST v pražských Stodůlkách, poskytující zázemí pro Komerční banku, Siemens, Vodafone, Hyundai, Nixdorf, CGI a mnoho dalších.

FINEP je česká společnost, jež si za dobu své existence od roku 1995 vybudovala na českém trhu silnou pozici. V roce 2006 rozšířil FINEP svou působnost za hranice České republiky, na Slovensko, od roku 2013 realizuje projekt také v Mongolsku.

Produktové portfolio je doplněno nabídkou finančních služeb a vybavení domácností. FINEP stál u renesance nové družstevní výstavby v ČR a je aktivní na trhu i v segmentu nájemního bydlení. FINEP patří do skupiny FINEP HOLDING, která je se základním jměním 4 miliardy korun největší developerskou skupinou v České republice. (sfr)