Fiala: Česko se již brzy úplně zbaví závislosti na energetických surovinách z Ruska. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Česká republika se brzy úplně zbaví závislosti na energetických surovinách z Ruska. Na konferenci Efektivní energetika to deklaroval premiér Petr Fiala (ODS). V případě dodávek plynu je podle něj téměř hotovo. Po rozšíření ropovodu TAL v příštím roce očekává totéž u dodávek ruské ropy.

Čeká se také postupné nahrazení ruského jaderného paliva.

Podle Fialy byla závislost na surovinách z Ruska v Česku dlouhodobě podceňovaná, což se ukázalo zejména po zahájení ruské invaze na Ukrajině. Omezování dodávek z Ruska se podle premiéra i přesto daří velmi rychle.

Připomněl zajištění kapacity v terminálu v Eemshavenu a v budoucnu také kapacity dalšího terminálu v německém Stade a nákup provozovatele plynové přenosové soustavy Net4Gas a plynových zásobníků.

„Máme zajištěn dostatek plynu a kontrolu nad plynovou infrastrukturou,“ prohlásil premiér.

Plyn podle něj bude hrát v příštích letech v tuzemské energetice zásadní roli.

Stát podle Fialy pracuje na omezení dodávek dalších surovin z Ruska. Upozornil, že v příštím roce by měly být dokončeny práce na rozšíření italského ropovodu TAL. Postupně se také v českých jaderných elektrárnách nahrazuje ruské palivo novým zdrojem z USA a Francie.

Ruský plyn v minulosti tvořil téměř 97 procent dodávek do Česka. Stát je začal omezovat po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajině, po většinu loňského roku tak z Ruska nečerpal žádný plyn. Od října však do země začal ruský plyn přes Slovensko opět proudit.

Podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu měl ruský plyn od ledna do konce listopadu podíl na tuzemských dodávkách 3,8 procenta.

Vyšší podíl zatím stále mají dodávky ruské ropy. Podle statistik za loňské první pololetí činil podíl ropy dovezené prostřednictvím ruského ropovodu Družba kolem 65 %.

Fiala také věří, že se Česko v budoucnu může stát centrem nových jaderných technologií. Země by podle něj měla využít své dlouholeté zkušenosti a know-how s fungováním jaderné energie a nebýt jen zákazníkem dodavatelů ze zahraničí.

Tuzemské instituce a firmy by se tak podle Fialy mohly v budoucnu podílet například na vývoji malých a středních modulárních reaktorů a dalších technologií.

Fiala zdůraznil, že jádro bude základem tuzemské energetiky.

„Má podporu většiny expertů i veřejnosti, což není v zahraničí obvyklé,“ připomněl. Jaderná energetika bude mít podle vládních plánů v roce 2050 až poloviční podíl na tuzemské výrobě elektřiny. (sfr)

VŠE O ENERGETICE ČTĚTE ZDE:

ENERGETICKÉ NOVINY