Ruský prezident Putin vyhrožuje Ukrajině "nenapravitelným úderem", pokud neukončí protiofenzívu. (Ilustrační foto).

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu, že jí zasadí „nenapravitelný“ úder, pokud bude tato země pokračovat ve své protiofenzivě. Informovaly o tom Moscow Times.

Podle Putina ukrajinská protiofenziva selhala a iniciativu v boji prý nyní zcela drží ruské ozbrojené síly. P

utin v televizním projevu řekl, že „pokud tato situace bude pokračovat, může být ukrajinské státnosti uštědřen nenapravitelný a velmi vážný úder.“

Frontové linie na východě a jihu Ukrajiny zůstávají více než rok téměř beze změny a konflikt uvízl na mrtvém bodě.

Putin označil ukrajinské útoky na ruské civilisty za barbarské a uvedl, že Ukrajina „namísto řešení vojenských úkolů jedná takto barbarským způsobem.“

Během ukrajinského ostřelování ruského města Belgorod při posledním víkendu uplynulého roku zahynulo více než 20 lidí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu v úterý žádal Západ o zajištění vzdušné převahy pro Ukrajinu, což by podle něj bylo klíčové pro postup na bojišti.

Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina musí ovládnout vzdušný prostor a zdůraznil, že partneři znají potřeby země.

Ukrajinský prezident také varoval, že Putin bude usilovat o pokračování invaze na Ukrajinu, i kdyby boje na rozsáhlé frontě utichly.

„Po roce 2014 byly pokusy zmrazit konflikt v Donbasu s angažovanými garanty – německým kancléřem a francouzským prezidentem. Nicméně Putin je predátor a nebude spokojen s nečinným konfliktem,“ uvedl.

Zelenskyj také uvedl, že jeho armáda má převahu nad ruskou flotilou v Černém moři. Nyní chce získat také nadvládu ve vzduchu.

„Naši partneři vědí, co potřebujeme a v jakém množství,“ poznamenal a připomněl nedávné zásahy ruských letounů nad Azovský mořem. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ukrajinci se proti ruské invazi budou bránit i lopatami, pokud jim dojdou zbraně