Ukrajinci se proti ruské invazi budou bránit i lopatami, pokud jim dojdou zbraně. (Ilustrační foto).

Ukrajinci se proti ruské invazi budou bránit i lopatami, pokud jim dojdou zbraně. „Když nám dojdou zbraně, budeme bojovat lopatami,“ řekl v rozhovoru pro televizi ABC News ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Ministr obrany Rustem Umerov prohlásil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, že Ukrajina se nikdy nevzdá.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v této souvislosti vyzvala mezinárodní společenství k „předvídatelné podpoře“ Ukrajiny, která aktuálně čeká na nové dodávky amerických zbraní i nový balík finanční pomoci od Evropské unie.

„Ukrajina může v téhle válce obstát. Ale musíme nadále podporovat její odpor. Ukrajinci potřebují předvídatelné financování v roce 2024 a dál. Potřebují trvalé dodávky zbraní,“ prohlásila von der Leyenová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

„Tento summit by měl být impulzem pro to, čeho jsme již dosáhli. Měl by také konstatovat, že konec války může být pouze spravedlivý a že obnovení platnosti mezinárodního práva musí být skutečně úplné,“ napsal ukrjainský prezident Zelenskyj na sociální síti.

Maďarsko chce, aby EU finančně podporovala Ukrajinu z peněz mimo vlastní rozpočet, řekl na Světovém ekonomickém fóru premiér Orbán. A pohrozil opětovným zablokováním opatření.

Rusko v noci na dnešek odrazilo ukrajinský útok drony nad městem Voroněž v jihozápadním ruském příhraničí. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Podle oblastního gubernátora bylo při útoku zraněno jedno dítě. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS