Statistici zhoršili údaje: HDP v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 0,8 %. (Ilustrační foto: redakční koláž).

HDP v Česku ve třetím čtvrtletí roku 2023 meziročně klesl o 0,8 %. Statistický úřad podruhé zhoršil údaje za 3. čtvrtletí. České ekonomice se loni ve třetím čtvrtletí dařilo hůř, než dosud statistici předpokládali.

Český statistický úřad (ČSÚ) v upravených datech oznámil, že výkon hospodářství od července do září mezikvartálně klesl o čest desetin procenta, meziročně pak o 0,8 procenta.

Statistici přitom už jednou svůj původní odhad zpřesňovali. Na začátku prosince korekce hovořila o mezičtvrtletním poklesu o 0,5 procenta a meziročním ve výši o 0,7 procenta. Výsledky podle nich ovlivňují hlavně šetřivé domácnosti i nižší zahraniční poptávka.

Reálná spotřeba domácností na obyvatele se mezičtvrtletně snížila o 0,3 procenta, meziročně pak poklesla o 5,2 procenta, upřesnil ČSÚ.

Za celý loňský rok počítá prognóza České národní banky s poklesem HDP o 0,4 procenta. Pro letošek centrální banka očekává růst ekonomiky ve výši 1,2 procenta. (sfr)


PLNÝ TEXT ZPRÁVY ČSÚ:

Čtvrtletní sektorové účty – 3. čtvrtletí 2023
Příjmy domácností se mezičtvrtletně zvýšily o 0,9 %
05.01.2024

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně stoupl o 0,9 %. Reálná spotřeba na obyvatele mezičtvrtletně klesla o 0,3 % a míra úspor se zvýšila o 0,8 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků stoupla proti předchozímu čtvrtletí o 0,4 procentního bodu.

Nefinanční podniky: míra investic mezičtvrtletně stoupla, míra zisku klesla

Míra zisku v 3. čtvrtletí byla 48,5 %, což je o 0,2 procentního bodu (p. b.) méně než v předchozím čtvrtletí a o 0,3 p. b.1 více než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků meziročně stouply o 7,1 %1. Míra investic stoupla mezičtvrtletně o 0,4 p. b. a dosáhla 28,9 %. Meziročně se zvýšila o 0,3 p. b.1

Domácnosti: příjmy mezičtvrtletně stouply, spotřeba klesla

„Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele ve 3. čtvrtletí stoupl mezičtvrtletně o 0,9 %, meziročně poklesl o 3,7 %,1,2 “ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Reálná spotřeba domácností na obyvatele se mezičtvrtletně snížila o 0,3 %, meziročně poklesla o 5,2 %1,3.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 3. čtvrtletí hodnoty 43 371 Kč1. Oproti předchozímu čtvrtletí se reálně zvýšil o 0,5 %, meziročně se nezměnil1.

Míra úspor domácností v 3. čtvrtletí dosáhla 18,7 %, což je 0,8 p. b. více oproti předchozímu čtvrtletí a o 0,7 p. b.1 více než před rokem.

Míra investic v sektoru domácností se mezičtvrtletně snížila o 0,1 p. b. a dosáhla 7,4 %. Meziročně došlo k poklesu míry investic domácností o 0,4 p. b.1

Zpřesnění odhadu HDP

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP v 3. čtvrtletí 2023 mezičtvrtletně klesl o 0,6 % a meziročně o 0,8 %.