Putin oficiálně spustil na moře nové ruské jaderné ponorky Krasnojarsk a Car Alexandr III.

Ruské námořnictvo za účasti prezidenta Putina slavnostně zařadilo do arzenálu dvě nové ponorky na jaderný pohon nazvané Car Alexandr III. a Krasnojarsk. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina mají brzy sloužit v Pacifiku.

Ruský prezident Putin se v loděnici Sevmaš v Severodvinsku zúčastnil ceremonie vztyčení námořních vlajek na ponorkách s jaderným pohonem Emperor Alexander III a Krasnojarsk.

Ponorka Emperor Alexander III s jaderným pohonem je třetí sériově vyráběnou lodí v rámci modernizovaného projektu Borei-A, který patří ke čtvrté generaci jaderných lodí. Tato ponorka je vybavena moderními systémy raketových a torpédových zbraní, navigačních, radioelektronických a hydroakustických zbraní.

Krasnojarsk je druhá víceúčelová ponorka s jaderným pohonem modernizovaného projektu Jasen-M, který také patří ke čtvrté generaci jaderných lodí. Byla provedena vylepšení základny radioelektronických zbraňových systémů ponorky a modernizováno její vybavení a materiály.



Vladimir Putin se poté nalodil na fregatu Admirál Kasatonov, kde si prohlédl zbraňové systémy lodi. Na památku své návštěvy se prezident podepsal do knihy vážených návštěvníků.

Putin pak v projevu uvedl, že každá ponorka je vyzbrojena mezikontinentálními balistickými střelami Bulava.

Víceúčelové ponorky s jaderným pohonem třídy Jasen-M jsou vybaveny přesnými raketami dlouhého doletu a mohou zasáhnout povrchové i pobřežní cíle.

Ponorky s balistickými raketami Car Alexander III. a Krasnojarsk podle Putina brzy zahájí svou službu v rámci Tichomořské flotily ke střežení východních hranic Ruska.

V nadcházejících letech v rámci státního zbrojního programu pouze loděnice Sevmaš vypustí a převede další tři strategické raketové nosiče třídy Borei-A k námořnictvu.

V současné době je podle Putina ve výstavbě pět ponorek třídy Jasen-M, přičemž stavba jaderného křižníku Archangelsk bude brzy dokončena. (sfr)