Průmyslová výroba v Česku v říjnu vzrostla o 1,9 %. Pokles nových zakázek pokračoval. (Ilustrační foto).

Tuzemská průmyslová produkce v říjnu 2023 meziročně reálně vzrostla o 1,9 procenta. Meziměsíčně byla v říjnu vyšší o 2,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 4 %. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Říjnový dvouprocentní růst průmyslové produkce ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě automobilů. K růstu přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel,“ oznámil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Příspěvek výroby motorových vozidel k růstu průmyslu celkem činil 4,3 procentního bodu, když vlivem výpadků v zásobování díly v předchozím roce produkce tohoto odvětví vzrostla o více než pětinu.

K růstu podle ČSÚ přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to zejména díky dokončení dlouhodobých zakázek na výrobu kolejových vozidel.

Nejvyšší záporné příspěvky k celkovému vývoji průmyslové produkce zaznamenala odvětví výroba strojů a zařízení, výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů. Dlouhodobě v poklesu je pak výroba ostatních nekovových minerálních výrobků nebo chemický průmysl.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v říjnu 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 4,0 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 4,8 %, tuzemské nové zakázky klesly o 2,3 %.

„Meziročně klesá hodnota nových průmyslových zakázek již půl roku. Podobně jako u produkce k poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a elektroniky. Pětinový pokles hodnoty nových zakázek zaznamenal chemický a hutnický průmysl,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Nové zakázky naopak přibyly ve výrobě motorových vozidel, elektrických zařízení nebo ostatních dopravních prostředků.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v říjnu 2023 meziročně snížil o 2,2 % a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 9,8 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v září 2023 v EU27 meziročně klesla o 6,1 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 27,2 %) a Belgie (o 14,0 %).

Český průmysl klesl o 4,9 %, výkon německého průmyslu se snížil o 4,4 %. Naopak nejvíce vzrostl dánský průmysl (o 2,8 %) a řecký průmysl (o 2,1 %). (sfr)