V Česku je druhá nejvyšší inflace v celé EU. V Unii klesla inflace na 3,6 procenta. (Ilustrační foto)

Míra inflace v Evropské unii v říjnu klesla na 3,6 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice inflace dosáhla 9,5 procenta a byla druhá nejvyšší ze zemí sedmadvacítky. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 9,6 procenta Maďarsko.

Podle Českého statistického úřadu byla meziroční inflace v České republice v říjnu 8,5 procenta. Analytici upozornili, že je vyšší kvůli tomu, že loňském říjnu inflaci ovlivnil úsporný tarif na elektřinu. V dalších měsících by čísla měla klesat.

V zemích eurozóny míra inflace klesla na 2,9 procenta ze zářijových 4,3 procenta. Za měsíc říjen tak jde o stejnou hodnotu, jakou uváděla i předběžná zpráva Eurostatu zveřejněná koncem října.

Dle Eurostatu v porovnání se zářím klesla míra inflace ve 22 členských zemích, ale v pěti vzrostla.

V říjnu na celkovou inflaci v eurozóně nejvíce měly vliv ceny služeb, a to podílem 1,97 procentního bodu. Dále následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák s příspěvkem 1,48 procentního bodu.

Nejnižší míru inflace byla v měsíci říjnu v Belgii (-1,7 procenta), Nizozemsku (-1,0 procenta) a Dánsku (-0,4 procenta).

Ještě před rokem byla inflace v eurozóně 10,6 procenta, v celé Evropské unii činila 11,5 procenta a v Česku 15,5 procenta. (at)