Prezident Si Ťin-pching v USA: Po jednání s Joe Bidenem slíbil Američanům pandy. (Ilustrační foto: redační koláž).

Čínský Prezident Si Ťin-pching po jednání s Joe Bidenem v San Francisku slíbil Američanům pandy. Naznačil, že Peking do Spojených států pošle další pandy velké „jako vyslance přátelství mezi čínským a americkým lidem“. Si o pandách hovořil v projevu při večeři se zástupci amerického soukromého sektoru v San Francisku poté, co čtyři hodiny jednal s Bidenem.

„Dozvěděl jsem se, že mnoho Američanů, především dětí, rozesmutněl odlet tří pand a mnozí se s nimi přišli rozloučit,“ řekl Si.

Dodal, že lidé v Kalifornii se „můžou těšit na to, že pandy opět přivítají“ v zoologické zahradě v San Diegu.

Čína začátkem listopadu stáhla z USA své tři pandy velké, Tchien Tchien, Mej Siang a Siao Čchi, které byly atrakcí zoologické zahrady v americké metropoli.

Čína půjčila pandy velké více než 20 zemím světa, v poslední dekádě například Nizozemsku, Dánsku, Finsku nebo Německu.

Naposledy Čína poslala dvojici pand do Kataru, přičemž šlo o první zápůjčku těchto zvířat některé ze zemí Blízkého východu.

Čína posílá pandy do ciziny jako gesto dobré vůle, zvířata i jejich mláďata ale zůstávají jejím majetkem.

Prezident Si neuvedl, kdy by další pandy do USA mohly dorazit. Zoologická zahrada v San Diegu své poslední dvě pandy do Číny vrátila v roce 2019, když smlouva o výpůjčce vypršela.

Prezident Si a americký pezident Joe Biden se ve středu setkali poprvé osobně po dvanácti měsících.

Hlavním závěrem jejich jednání v luxusním venkovském domě Fioli nedaleko San Franciska byla dohoda, že USA a Čína obnoví komunikaci na úrovni armád i úředníků, kteří tvoří obrannou politiku. Dále, že rozšíří spolupráci v oblasti umělé inteligence a také posílí boj proti pašeráctví chemikálií potřebných k výrobě nelegálních drog nebo spolupráci na projektech studentských výměn.

Biden po schpzce uvedl, že se ve vztazích mezi USA a Čínou podařilo dosáhnout pokroku.

V klíčovém tématu ohledně budoucnosti Tchaj-wanu si však Biden a Si pouze vyměnili názory, aniž by došlo k jakémukoliv posunu.

Biden krátce po setkání nazval čínskou hlavu státu diktátorem, což Peking označil za extrémně chybné tvrzení a nezodpovědnou politickou manipulaci. (sfr)