Evropská komise odhaduje bídné letošní vyhlídky ekonomiky ČR: Čeká ji pokles o 0,4 %. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) zhoršila odhad růstu ekonomiky EU během letošního roku na 0,6 procenta. Jedná se o dvě desetiny bodu slabší růst, než s jakým počítala ještě na konci léta. Komise to uvedla ve své podzimní makroekonomické prognóze. Komise také předpověděla pokles v rámci české ekonomiky o 0,4 procenta.

EK v jarní prognóze, která byla zveřejněna v květnu, předpovídala unijní ekonomice na letošek růst o jedno procento. Zhoršení výhledu zdůvodňuje více faktory, zejména vysokými životními náklady, slabou zahraniční poptávkou a dopady přísné měnové politiky centrálních bank.

Odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) na příští rok EK zhoršila na 1,3 procenta, zatímco v létě počítala s růstem o 1,4 procenta a na jaře o 1,7 procenta.

Mírnější bude proti jarní prognóze míra inflace, kterou orgán na letošní rok pro celou EU odhaduje na 6,5 procenta. Na příští rok počítá se zmírněním inflace na 3,5 procenta, na rok 2025 na 2,4 procenta.

Evropská komise výhled růstu ekonomiky eurozóny na letošní rok zhoršila také na 0,6 procenta, ještě v létě počítala s růstem o 0,8 procenta a na jaře o 1,1 procenta. Odhad růstu na příští rok snížila na 1,2 procenta z jarního 1,6 procenta. Na rok 2025 byl stanoven odhad růstu na 1,6 procenta, tedy o něco méně než v celé EU.

Souhrnný rozpočtový schodek eurozóny příští rok podle prognózy klesne na 2,8 procenta HDP z letošních 3,2 procenta. Francie, Itálie, Slovensko, Malta a Belgie ale budou mít rozpočtové schodky výrazně nad čtyřmi procenty HDP jak v příštím roce, tak v tom následujícím. To zřejmě vyvolá ze strany evropské exekutivy disciplinární kroky vůči těmto zemím.

Poprvé jsou v prognóze uvedeny i kandidátské země na členství v EU. Jsou jimi Bosna a Hercegovina, Ukrajina nebo Moldavsko. Například Ukrajině EK na letošní rok předpovídá růst HDP o 4,8 procenta.

Prognóza se zabývá i výhledem ekonomiky Ruské federace a dochází k závěru, že tamní ekonomika se díky silnější domácí poptávce a fiskálním stimulům zotavuje. Na letošní rok jí předpovídá růst o dvě procenta, v roce příštím ale očekává zhoršení. To zdůvodňuje mimo jiné přísnou měnovou politikou centrální banky.

Zatímco EK na jaře počítala s růstem české ekonomiky o 0,2 procenta, nyní odhaduje její pokles o 0,4 procenta. K pozvolnému růstu by se tuzemská ekonomika přitom mohla vrátit v příštím roce, kdy EK očekává růst hrubého domácího produktu o 1,4 procenta. Původně jej však odhadovala dokonce na 2,6 procenta.

Evropský orgán také odhaduje zrychlení tempa růstu HDP na tři procenta na rok 2025. Inflace bude v České republice podle odhadu i nadále klesat. Po hodnotě osmnácti procent v prvním čtvrtletí letošního roku, se inflace výrazně snížila v důsledku nižšího růstu cen energií a potravin. Pro letošní rok EK odhaduje, že inflace zpomalí na 12,2 procenta, v příštím roce na 3,2 procenta a během toho následujícího na 2,4 procenta. (at)