LAMA energy vyzvala tuzemské spotřebitele ke změně dodavatele energií. (Ilustrační foto).

Společnost LAMA energy ve svém nejnovějším vyjádření vyzvala tuzemské spotřebitele ke změně dodavatele energií. Firma uvedla, že při výběru levnějšího dodavatele je v závislosti na roční spotřebě možné celkové platby za elektřinu a plyn snížit řádově o stovky až tisíce korun ročně.

Změna dodavatele energií krok za krokem

Společnost LAMA energy uvedla, že v závislosti na roční spotřebě lze při zvolení levnějšího dodavatele snížit celkové platby za elektřinu a plyn řádově o stovky až tisíce korun ročně.

Provést tuto změnu podle firmy není administrativně nijak náročné, je ovšem třeba počítat s danými lhůtami a termíny, které je třeba dodržet.

„Většina odběratelů se rozhodne pro změnu dodavatele energií v momentě, kdy chce ušetřit na platbách za elektřinu či plyn nebo není spokojena se zákaznickým servisem stávající společnosti. Ušetřené částky se pohybují v řádu až tisíců ročně – nejvíce se projeví v topné sezóně, kdy se spotřebuje nejvíce energie,“ zdůraznila LAMA energy.

Měnit dodavatele je dnes už běžné

Cena energií už dlouhou dobu není určována monopolem. Spotřbeitelé si mohou vybírat z nabídky konkurenčních poskytovatelů na trhu.

Od roku 2006 mají odběratelé energií možnost svobodně vybírat z konkurenčních nabídek a zvolit si tak svého dodavatele. Této možnosti využívá čím dále více domácností.

„Zvláště poslední dobou se zdá, že mnozí dodavatelé energií mezi sebou opět vyhlásili cenovou válku a snaží se bojovat o zákazníka hlavně pomocí levných tarifů a dalších výhod,“ podotkla firma.

„Co se týče spotřeby a úspor, platí zde přímá úměra. Čím více elektřiny spotřebujete, tím více se nabídky operátorů liší a tím více můžete ušetřit. Na změně dodavatele tak nejvíce vydělají domácnosti, které využívají elektřinu pro vytápění,“ vysvětlila.

Pokud spotřebitelé elektřinu nepoužívají na vytápění, úspora bude nižší, ovšem ne zanedbatelná.

„Abyste nemuseli složitě propočítávat případné úspory, využijte komplexní online kalkulačku. Jednoduše zjistíte, jak se liší nabídky dodavatelů elektřiny na trhu a kolik můžete při své spotřebě ušetřit,“ doplnila LAMA energy.

Jak na změnu dodavatele

Větší část administrativy při změně dodavatele bude na novém dodavateli. Je však nutné podniknout první kroky z vlastní iniciativy.

„Navštivte stránky nového dodavatele a vyplňte příslušné formuláře. Jde především o smlouvu o dodávkách elektřiny a plnou moc opravňující vámi vybraného dodavatele jednat vaším jménem i ve věci výpovědi stávajícímu dodavateli,“ informovala firma.

„Je potřeba dát si pozor na výpovědní lhůtu, kterou jste vázáni k současnému dodavateli. V případě jejího nedodržení by vás čekaly sankční poplatky,“ upozornila.

LAMA energy je tradiční dodavatel elektřiny a zemního plynu, který působí na českém trhu již od jeho vzniku 1. dubna 2007, kdy došlo k liberalizaci odvětví. Na rozdíl od jiných společností LAMA energy garantuje domácnostem vždy levnější cenu plynu a elektřiny než dominantní dodavatelé v regionu.

Firma uvedla, že taková cenu je dlouhodobě udržitelná díky její vlastní těžbě plynu na jižní Moravě a výhodným nákupům na energetické burze. (sfr)