Německý stát bude dotovat až 295 miliardami průmysl kvůli vysokým cenám elektřiny. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Německá vláda kvůli vysokým cenám elektřiny bude dotovat průmyslové podniky. Kancléř Olaf Scholz oznámil, že firmy jen příští rok pocítí úlevu až 12 miliard eur (přes 295 miliard Kč). Scholzova vláda prozatím naplánovala pětiletý balík opatření. 

Uvedená dotační opatření budou financována v rámci takzvané dluhové brzdy, vysvětlil německý ministr financí Christian Lindner.

Součástí plánu je také masivní snížení daně z elektřiny na minimální evropskou úroveň. Z toho by podle prohlášení měly profitovat všechny podniky, nikoli pouze ty, které až dosud získávaly kompenzace za vysokou spotřebu elektřiny ve špičce.

Stávající kompenzace pro 350 podniků, které čelí mimořádné mezinárodní konkurenci, budou prodlouženy a rozšířeny.

Dluhová brzda je opatření zakotvené v německé ústavě, které brání přílišnému zadlužování země. Po oznámení dohody začaly na burzách zpevňovat akcie německých chemiček.

Německo v polovině letošního dubna odstavilo poslední tři fungující jaderné elektrárny. Došlo tak k završení procesu, který započal před mnoha lety. Německo postupně vyvíjí úsilí k tomu, aby jeho elektrizační soustava byla plně založena na obnovitelných zdrojích energie (OZE).

V krátkém až střednědobém horizontu dochází v zemi k nárůstu emisí kvůli provozu fosilních zdrojů, které jsou nezbytné pro udržení stability energetické soustavy. Uhelné elektrárny má v Německu nahradit především zelený vodík, vyráběný pomocí elektřiny z OZE.

Jeden z prvních větších provozů na produkci zeleného vodíku má být spuštěn již na podzim letošního roku a to nedaleko jedné z odstavených elektráren.

Celkově Německo plánuje navýšit podíl OZE na výrobě elektřiny na 80 % do roku 2030, s kompletním přechodem na tyto zdroje do roku 2035. (sfr)