Od roku 2025 budou možná Češi platit zálohy na PET lahve a plechovky 4 koruny za obal. (Ilustrační foto)

Zálohovat PET lahve a plechovky by Češi mohli již od poloviny roku 2025, uvedl to ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Cena by měla být 4 koruny za obal. Fungovat to bude jako u skla.

„Zálohovat PET lahve i plechovky by mělo být možné nejdříve od poloviny roku 2025,“ oznámil na tiskové konferenci Hladík. Novelu plánuje předložit na konci měsíce do meziresortního řízení.

Zároveň také upozornil na možné zpoždění. Je ale pravděpodobné že se systém spustí před sněmovními volbami v říjnu 2025.

Recyklace bude fungovat podobně jako u skla. Zákazník při nákupu zaplatí zálohu, která by měla být 4 koruny za PET lahev i plechovku. Vrácení bude možné pouze u obalů nepoškozených, nesešlápnutých a s etiketou a EAN kódem.

Zálohovací systém by se měl týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích i v plechovkách o objemu 0,1 až 3 litry. Bude zahrnovat ale i alkoholické nápoje do 15 procent alkoholu.

Celkem by mělo vzniknout přibližně 11 tisíc sběrných míst. Obchodníci budou mít povinnost nabídnout místo pro vrácení PET a kovových obalů v prodejnách nad 50 metrů čtverečních. Vrácení obalů budou nabízet také čerpací stanice nad 50 metrů čtverečních. Dobrovolně se mohou ale zapojit i menší prodejny.

Podle odhadů ministerstva by ročně mohlo být zrecyklováno asi 2,5 miliardy kusů PET lahví a plechovek.(at)