Premiér Fiala nakupoval potraviny v Německu: Zjistil, že tam je zboží levnější než v Česku.

Premiér Petr Fiala (ODS) jel osobně nakupovat potraviny do Německa, aby pak provedl srovnání se svým identickým nákupem v České republice. Fiala tak zjistil, že v Německu je zboží levnější než v Česku. Současně přišel na to, že v Německu se zboží prodává ze nižší ceny ve větších baleních, než v České republice.  

„Ceny potravin i díky tlaku naší vlády začaly konečně klesat, ale na druhou stranu řada z vás mi píše, že se stále vyplatí nakupovat v zahraničí,“ uvedl Fiala svůj nápad ve videopořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily.

Fiala využil zasedání vlády v Karlovarském kraji k uskutečnění srovnávacího nákupu, aby provedl osobní srovnání cen potravin v tuzemsku a v Německu.

V bavorském Waldsassenu zakoupil devět druhů potravin. Nákup stejného sortimentu pak zopakoval v supermarketu v Chebu.

Předseda české vlády v Německu nakoupil rajčata, vejce, mléko, chléb, nutellu, kokakolu či čokoládu.

„Nakoupil jsem devět takových běžných věcí. Ten nákup vyšel na necelých dvacet eur,“ uvedl Fiala s tím, že jde zhruba o pětistovku.

Nákup stejných potravin v České republice Fialu vyšel o více než 60 korun dráž, než totožný nákup v Německu.

„Prakticky totožné výrobky od stejných producentů jsou v České republice prostě dražší,“ podotkl premiér.

Oznámil také, že balení německých výrobků jsou větší. Ve skutečnosti se tak některé produkty v Česku levně jen tváří a v přepočtu na jednotku objemu vyjdou zase dráž. To je příklad třeba koly nebo kečupu.

„Velmi významný je tento rozdíl u nutelly. Ta dvě balení vypadají na první pohled podobně, české je ve skutečnosti menší. A cena nutelly v českém balení je fakticky téměř dvojnásobná,“ uvedl Fiala s tím, že za 750 gramů v Německu zaplatil v přepočtu 113,30 Kč a v Česku za 600 gramů 169,90 Kč.

Předseda vlády ČR však zdůraznil, že vláda cenotvorbu neřídí, neboť ta je záležitostí výrobců a obchodníků. S výsledky nákupu se však chce obrátit na výrobce.

„A budu po nich chtít slyšet vysvětlení,“ upřesnil premiér. (sfr)