Německá vláda dává dotaci 5,5 miliardy eur na snížení cen elektřiny v roce 2024. (Ilustrační foto).

Německá vláda schválila dotaci ve výši 5,5 miliardy eur ( 135 mld. Kč) na snížení síťových poplatků v koncové ceně elektřiny v roce 2024. Chce tím zmírnit dopady rostoucích cen elektřiny na německé spotřebitele.

Němečtí provozovatelé přenosové soustavy oznámili výši síťových poplatků pro rok 2024. Díky dotaci z Fondu hospodářské stabilizace ve výši 5,5 miliardy eur budou poplatky zachovány téměř na stejné úrovni jako v předchozích dvou letech.

Síťové poplatky jsou zahrnuty v účtech za elektřinu a ve druhé polovině roku 2022 tvořily více než 20 % ceny, kterou německé domácnosti platí za elektřinu. Poplatky za distribuční síť se také zvýší, a to v průměru o 11 %, a to i přes finanční podporu vlády.

Německá vláda v letošním roce dotovala poplatky za přenosovou soustavu 12,8 miliardami eur, aby je udržela na úrovni roku 2022. Za účelem financování snížení síťových poplatků a dalších opatření pro snížení cen elektřiny mají být alespoň částečně využity zisky z daně z neočekávaných zisků.

Výpočet poplatků za přenosovou soustavu vychází z prognózy nákladů provozovatelů přenosové soustavy pro rok 2024.

Ačkoli provozovatelé přenosové soustavy očekávají, že náklady 2024 oproti roku 2023 klesnou, stále zůstávají na vysoké úrovni. Hlavním důvodem je přetrvávající vysoká úroveň cen na trzích s elektřinou a dalšími energetickými komoditami. Ty mají dopad zejména na náklady na redispečink, rezervu sítě a poskytování regulační energie, jakož i na nákup elektřiny na pokrytí ztrát. (sfr)