Největší výrobce "větrníků" Siemens Energy je v obří ztrátě a žádá o pomoc německou vládu. (Ilustrační foto).

Největší světový výrobce větrných turbín na moři, firma Siemens Energy, se ocitla v obří finanční ztrátě. Její akcie prudce padají a firmě žádá o pomoc německou vládu. Na ochranu před věřiteli potřebuje až 15 miliard eur (370,8 miliardy Kč). Akcie společnosti se propadly téměř o 40 procent.

Siemens Energy se dostala do problémů poté, co její divize, která je největším světovým výrobcem větrných turbín na moři, zaznamenala miliardové ztráty.

Mluvčí ministerstva hospodářství potvrdil, že německá vláda jedná se Siemens Energy o státních zárukách, které by ji ochránily před závazky vůči věřitelům.

Firma požaduje až 15 miliard eur, přičemž tolik peněz by jí banky neposkytly. Jedná se tak o variantě, že německý stát by převzal odpovědnost za 80 procent z první tranše úvěru ve výši 10 miliard eur, zatímco banky by byly odpovědné za zbývajících 20 procent.

Druhou tranši úvěru za zbývajících pět miliard eur by pak měla pokrýt bývalá matka společnosti Siemens AG. Ta je stále se čtvrtinovým podílem největším akcionářem Siemens Energy.



Akcie Siemens Energy na tyto zprávy reagovaly na burze volným pádem a ve čtvrtek dopoledne odepsaly oproti předchozímu dni 39 procent. Od začátku roku je pak propad ještě výraznější a blíží se 60 procentům.

Nekvalitní větrníky

Siemens Energy se octla ve finančních problémech kvůli problémům v její divizi Siemens Gamesa, která má problémy s kvalitou lopatkových rotorů ve svých novějších pobřežních větrných elektrárnách.

Siemens Energy už v srpnu uvedla, že problémy v Siemens Gamesa budou hlavním faktorem, který navýší čistou ztrátu společnosti v roce 2023 na 4,5 miliardy eur (111,2 miliardy Kč), což v meziročním srovnání znamená více než šestinásobný nárůst. (sfr)