Německo podpoří svůj průmysl 50 miliardami eur. Chce se vyrovnat USA a Číně. (Ilustrační foto)

Německo hodlá v příštích čtyřech letech podpořit svůj průmysl prostřednictvím dotací či daňových úlev částkou ve výši až 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Cílem má být pomoc podnikům vyrovnat se s vysokými cenami energií a konkurencí ze Spojených států a Číny, kde firmy získávají vysoké dotace.

Oznámil to ministr hospodářství Robert Habeck.

Ekonomická prosperita Německa je úzce spjata jeho průmyslovou výrobu, kterou nyní brzdí vysoké ceny energií. Ty začaly růst v loňském roce, kdy Rusko výrazně přiškrtilo dodávky plynu do Evropy v odvetě za západní sankce za jeho invazi na Ukrajinu.

„Německo má dlouhou tradici jako silná průmyslová země. Chci, aby to tak zůstalo,“ prohlásil Habeck.

Také varoval, že když Německo neudrží při přechodu na bezuhlíkové hospodářství krok v inovacích, odehraje se pokrok bez něj. Poukazoval tímto především  na USA a Čínu, neboť tyto země mají rozsáhlé dotační programy pro své firmy.

Německo nyní poskytne svému průmyslu pomoc založenou nejen na dotacích a podpoře podnikatelských investic, ale i na daňových úlevách.

Habeck jako další součást pomoci uvedl i finanční pobídky lidem, kteří se rozhodnou i nadále pracovat v důchodovém věku. Toto opatření má pomoci čelit nedostatku kvalifikovaných pracovníků, se kterým se Německo dlouhodobě potýká.

Podpůrný plán ministerstva cílí především na malé a střední podniky.

Ministr hospodářství na úvod prohlášení zdůraznil, že Německo jako exportní země stojí před novými geopolitickými výzvám. Upozornil také na to, že budoucí blahobyt Německa závisí na úspěšné dekarbonizaci hospodářství, ale přechodová fáze je značnou zátěží. (at)