Šéf EPH Křetínský: Evropská unie udělala 3 chyby. Nedokáže konkurovat USA ani Číně. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Evropská unie ve své politice udělala tři zásadní chyby, kvůli kterým dnes nedokáže konkurovat Spojeným státům ani Číně. Uvedl to majitel a šéf holdingu EPH Daniel Křetínský na konferenci Shi!fts. Tři zásadní chyby, které udělala Evropa, podle Křetínského ohrozily její efektivitu a konkurenceschopnost. Číně tím zároveň umožnily dodáhnout technologického náskoku.

Druhý nejbohatší podnikatel Česka, Daniel Křetínský, kritizoval evropskou energetickou politiku a vyzval k racionalizaci přístupu k dekarbonizaci.

Evropa podle něho učinila tři zásadní chyby, které ohrozily její konkurenceschopnost a efektivitu.

První chybou podlě něho bylo stanovení ambiciózního dekarbonizačního cíle bez racionálního základu, jak tohoto cíle dosáhnout.

„Z Green Dealu se stala hodnotová otázka a to je konkrétně v oblasti energetiky chyba. Energetika se nedá dělat hodnotově, ideologicky ani s emocemi,“ prohlásil Křetínský.

Druhou chybou Evropské unie byla podle Křetínského předčasná a nadměrná investice do obnovitelných zdrojů, jako je fotovoltaika, předtím, než byla vytvořena potřebná infrastruktura a než byly evropské firmy připravené.

Tím se prý Evropa vzdala svého technologického náskoku a umožnila Číně v této oblasti dominovat.

„Obrovské peníze nevedly k praktickému výsledku,“ podotkl majoritní vlastník Energetického a průmyslového holdingu.

Třetí chybou pak podle šéfa EPH bylo nedostatečné zajištění evropské konkurenceschopnosti vůči Spojeným státům. Křetínský poukázal na to, že cena jedné megawatthodiny plynu v USA je dnes zhruba 11 až 12 eur, zatímco v Evropě je to 50 eur.

Podobně cena elektřiny se dnes v USA pohybuje kolem 40 eur, zatímco v Evropě dosahuje 140 eur.

„Nehlídáme si v Evropě konkurenceschopnost,“ varoval český miliardář.

Dekarbonizace jinak

Křetínský navrhl, aby Evropa přistoupila k dekarbonizaci jiným způsobem. Místo toho, aby dávala příklad ostatním, měla by prý nabízet řešení.

„To neznamená nesnižovat emise, ale dělat to racionálně a efektivně,“ poznamenal.

Daniel Křetínský ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v tuzemsku i zahraničí. Z pohledu provozního zisku generuje EPH zhruba polovinu celého konglomerátu Křetínského firem. (sfr)