Premiér Fiala: Česko se během několika měsíců definitivně zbaví závislosti na ruské ropě.

Česko se v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, stejně, jako se zbavilo závislosti na ruském plynu. Podobný vývoj se čeká i u ruského jaderného paliva. Prohlásil to na konferenci SH!FTS premiér Petr Fiala (ODS). Energetická bezpečnost a suverenita jsou podle něj zásadní pro národní bezpečnost.

„Česká republika se musí stát mnohem silnějším státem, pokud jde o energetiku, včetně kontroly nad klíčovými surovinami,“ zdůraznil Fiala.

Vláda podle něho v posledním roce podnikla kroky k odstřižení od závislosti na Rusku a bude v nich i pokračovat. Zároveň pracuje na posílení role státu v energetice, která se podle Fialy ukazuje strategicky zásadním odvětvím.

„Český stát převzal odpovědnost za podstatnou část toho, co bylo donedávna v rukou soukromých investorů nebo jiných států. Tyto kroky v energetické bezpečnosti byly naprosto nutné, jsou potřebné a souvisejí s hrozbami a výzvami, kterým čelíme,“ doplnil dále předseda vlády.

Pokukázal na to, že Česko si zajistilo podíl v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG), koupilo provozovatele plynovodu Net4Gas a připravuje zvýšení kapacity transalpinského ropovodu TAL.

Země také připravuje stavbu nových jaderných reaktorů, a to jak klasických, tak malých modulárních.

„Všemi těmito kroky budujeme skutečnou energetickou suverenitu. To je v dnešní době něco naprosto zásadního,“ deklaroval Fiala.

Ke konferenci Shifts 2023 dále uvedl, že nejdůležitější posuny a transformativní změny, které dnes prožíváme, mají globální či mezinárodní původ.

„Musíme se adaptovat na řadu změn; na vzrůstající moc internetových informačních platforem. V globální ekonomice na nejistotu, přerušování vazeb a růst protekcionistických opatření. A tou vůbec nejdůležitější výzvou jsou otřesy ve světové bezpečnostní rovnováze,“ podotkl.

Můžeme diskutovat o tom, jaké daně mají být větší a jaké menší. Můžeme se hádat o tom, které dotace jsou prospěšné a které už ztratily smysl. Všechny tyto debaty jsou ale nesrovnatelně méně důležité v porovnání s primárním úkolem státu, jímž je zajistit bezpečnost svých občanů.“

„Bez bezpečnosti není prosperita. Bez bezpečnosti se můžeme snadno dostat do situace, kdy už jakékoli diskuse ztratí smysl,“ konstatoval Fiala.

Premiér Fiala už koncem května oznámil, že státní společnosti MERO ČR se podařilo dosáhnout dohody na rozšíření kapacity ropovodu TAL.

Označil to za důležitý krok pro posílení energetické bezpečnosti České republiky, kterým se zbaví závislosti na ruské ropě.

Společnost MERO, kterou vlastní stát, je jediným přepravcem ropy do Česka.

Dohoda projektu TAL+ počítá s tím, že od roku 2025 dojde k navýšení kapacity a dodávek ropy pro Česko až o 4 miliony tun za rok. Celkově měl ropovod TAL, resp. IKL, dodávat Česku 8 milionů tun ropy ročně, což plně pokryje ropné potřeby ČR.1

Díky tomu by mělo Česko získat ropnou nezávislost na ruské ropě z ropovodu Družba, který bude možno v budoucnu využít na dodávky jiných druhů ropy nebo ho transformovat na přepravu alternativních energetických surovin.

„Od začátku ruské agrese na Ukrajině jsme dokázali plně nahradit dodávky plynu z Ruska a výrazně snížit a stabilizovat ceny elektřiny i pohonných hmot. Tímto zásadním krokem, kterému předcházela rozsáhlá diplomatická aktivita, se zbavíme i závislosti na ruské ropě,“ uvedl v květnu Fiala.

Projekt TAL+ měl být dokončen už příští rok, tedy před tím, než začne platit zákaz dovozu ruské ropy, jehož odklad si z důvodu potřeby navýšení kapacity v ropovodu TAL Česko vyjednalo.

Investice do modernizace a úpravu ropovodu by měly dosáhnout 1,3 až 1,6 miliardy korun a budou hrazeny společností MERO bez dopadů na státní rozpočet. (sfr)