Dle Stanjury příští rok nikomu elektřina výrazně nezdraží. (Ilustrační foto)

Opětovné zavedení poplatků za obnovitelné zdroje energie a zvýšení distribučních poplatků se příští rok na cenách energií neprojeví. Nezvýší tak ani inflaci. V České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Myslím si, že u nízkého napětí bude stejná cena jako nyní. Nikomu se nezvýší výrazně cena, průměrné zvýšení bude nula,“ řekl Stanjura v pořadu České televize.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ještě nedávno odhadl růst cen až o deset procent.

Podle Stanjury se ceny energií neodrazí ani na inflaci.

„Kdyby se zvýšila, tak ve spotřebitelském koši se to odrazí o 0,3 nebo 0,4 procenta. Ale jsou ještě úvahy, jestli nepoklesne cena silové složky elektřiny,“ upozornil šéf Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

Stanjura se také vyjádřil i k rostoucím cenám ropy a plynu na mezinárodních trzích. Na ceny měla vliv situace v Izraeli a pásmu Gazy, ale není to srovnatelné se situací na počátku loňského roku.

„Proti tomu, co bylo v roce 2022, je to u plynu nízký výkyv. Tam jde podle mého spíše o cenu ropy. Tam uvidíme, jak zareaguje OPEC, zda se sníží nebo zvýší ceny ropy,“ uvedl ministr.

K plošným opatřením podle něj nedojde.

„Ta jsou možná v okamžiku, kdy vás něco zaskočí, přijde neočekávaně a nemáte nástroje na adresnou pomoc,“ upozornil ale také na to, že nyní je prostor pro adresná opatření, která jsou více efektivní a spravedlivější.

Podle Stanjury v letošním roce budou mimořádné výdaje státního rozpočtu na pomoc s energiemi mezi 110 a 120 miliardami korun. Mimořádné příjmy z windfall tax a dividendy ČEZ mezi 80 a 90 miliardami. (at)