balticonnector pipeline

NATO pohrozilo rozhodnou akcí v odvetě za poškozený plynovod do Estonska. (Ilustrační foto)

Pokud se prokáže, že poškození plynovodu, který spojuje Finsko a Estonsko, bylo záměrným útokem, bude na tuto záležitost Severoatlantická aliance reagovat. Před zasedáním ministrů obrany NATO v Bruselu na to upozornil šéf Aliance Jens Stoltenberg.

Plynovod Balticconnector byl odstaven kvůli neobvyklému poklesu tlaku plynu. Došlo také k poškození podmořského telekomunikačního kabelu. Finský úřad pro vyšetřování naznačil, že se přiklání k verzi úmyslného poškození infrastruktury.

I finský premiér Petteri Orpo se domnívá, že únik plynu byl s velkou pravděpodobností způsoben vnějším zásahem, ale vyšetřování je teprve v počáteční fázi.

„Nyní je důležité zjistit, co se stalo a jak se to mohlo stát. Pokud se prokáže, že se jedná o záměrný útok na kritickou infrastrukturu NATO, bude to samozřejmě vážné a bude to znamenat jednotnou a odhdlanou reakci NATO,“ uvedl Stoltenberg.

Plynovod Balticconnector je dlouhý 77 kilometrů a vede mezi finským městem Inkoo a estonským Paldiski. Plyn může téct plynovodem oběma směry. Směr určuje vyšší poptávka.

Již v září loňského roku došlo k výbuchům neznámého původu na potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy.

Rusko v reakci označilo incidenty za teroristický útok západu. Západní politici ruská obvinění odmítli a někteří naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. (at)