Průmyslová výroba v ČR v srpnu meziročně klesla o 1,7 %. (Ilustrační foto).

Průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně klesla o 1,7 %. tuzemská stavební produkce stagnovala. Meziměsíčně byla průmyslová výroba vyšší o 0,2 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 4,2 %.

Informoval o tom ČSÚ.

Průmyslová produkce v srpnu 2023 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,2 %. Meziročně klesla o 1,7 %.

„Srpnové výsledky průmyslu byly velmi podobné těm červencovým. Většina odvětví zaznamenala meziroční pokles.“

„Nejvíce k poklesu přispěla výroba elektřiny a plynu, kde se projevila zejména vyšší loňská srovnávací základna a dále výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména výroba stavebních hmot a skla,“ oznámil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Dvouciferný pokles produkce pokračoval v odvětví výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství. Nejvyšší růstový příspěvek mělo odvětví výroba motorových vozidel, kde meziročně vzrostla jak výroba automobilů, tak jejich dílů.

V odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení se opět projevilo dokončení velkých dlouhodobých zakázek na kolejová vozidla.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v srpnu 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 4,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 3,4 %, tuzemské nové zakázky klesly o 5,5 %.

„Meziročně klesá hodnota nových zakázek již čtvrtý měsíc v řadě. Nejvýraznější podíl na tom měla odvětví výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství a výroba chemických látek a přípravků. V srpnu se v porovnání s loňským rokem snížila hodnota nových zakázek v obou jmenovaných odvětvích téměř o pětinu,“ konstatovala Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Zakázky naopak přibyly ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, ve farmaceutickém průmyslu a výrobě elektrických zařízení. Ve výrobě motorových vozidel byla hodnota nových zakázek na prakticky stejné úrovni jako v minulém roce.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu 2023 meziročně snížil o 2,0 % a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 9,0 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červenci 2023 v EU27 meziročně klesla o 2,4 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Bulharsko (o 11,5 %) a Estonsko (o 9,5 %). Český průmysl klesl o 2,8 %, výkon německého průmyslu se snížil o 2,5 %. Naopak nejvíce vzrostl dánský průmysl (o 5,7 %) a francouzský průmysl (o 2,8 %).

Stavební produkce meziročně stagnovala

Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 0,2 %, meziměsíčně byla vyšší o 2,0 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 31,0 %. Meziročně bylo zahájeno o 23,1 % bytů méně, dokončeno bylo o 21,8 % bytů méně.

Stavební produkce byla meziměsíčně vyšší o 2,0 %. Meziročně klesla o 0,2 %.

„V srpnu stavební výroba meziročně stagnovala. Lépe se dařilo pozemnímu stavitelství, jehož produkce se zvýšila o 0,6 %. Inženýrské stavitelství meziročně kleslo o 2,0 %,“ prohlásil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Stavební úřady vydaly 6 801 stavebních povolení, meziročně o 8,4 % méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 50,1 mld. Kč a meziročně vzrostla o 31,0 %.

„V srpnu rostla orientační hodnota vydaných stavebních povolení téměř o třetinu, což bylo ovlivněno povolením devíti staveb s rozpočty nad miliardu korun. Po jejich odečtení by orientační hodnota rostla pouze o 2 %,“ vysvětlila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 23,1 % a dosáhl hodnoty 3 102 bytů. Počet dokončených bytů meziročně klesl o 21,8 % a činil 2 792 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 0,6 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 9,7 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červenci 2023 v EU27 meziročně vzrostla o 0,9 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 0,6 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 2,8 %. (sfr)