ERÚ chystá nové tarify odběru energií, kterým zatím nerozumí ani ministr průmyslu Síkela. (Ilustrační foto: redakční koláž).

ERÚ chystá novou tarifní strukturu odběru energií. Té však zatím nerozumí ani ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Šéf tohoto vládního resortu uvedl, že se mu nelíbí připravovaná změna tarifní struktury na energie, kterou připravuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle něj by úpravy mohly vést ke zdražení, žádá proto jejich důkladnou analýzu.

„Musím nejprve návrhu lépe porozumět. Zatím se mi to vůbec nelíbí.“

„Sice klesají ceny energií na světových trzích, ale po snížení podpory může celý pokles být kompenzován nárůstem v jiných oblastech. Aktualizace by se nám tak mohla prodražit,“ prohlásil Síkela.

O změnách tarifní struktury chce jednat s předsedou Rady ERÚ Stanislavem Trávníčkem.

ERÚ v posledních měsících připravuje změnu systému zákaznických tarifů. Nové tarify by měly reagovat na nový systém výroby elektřiny a její spotřeby.

Promítout by se v nich měl například růst zájmu o obnovitelné zdroje energie. Nový systém by měl zároveň motivovat k upřednostňování spotřeby mimo energetické špičky a umožnit zákazníkům v budoucnu podílet se na distribučních službách prostřednictvím agregátorů systémových služeb.

Podle ERÚ už dnešní distribuční tarify neodpovídají současným podmínkám.

Změnu si pdle ERÚ vynucuje nový systém výroby elektřiny i způsob jejího užívání. Pokračuje decentralizace výroby, do níž se ve stále větší míře zapojují malé obnovitelné elektrárny, které nepravidelnou výrobou zvyšují nároky na řízení sítě a mění potřeby zákazníků.

„Dokud nebudu rozumět konkrétnímu dopadu na jednotlivé skupiny zákazníků, komu to přinese výhody a kdo bude naopak změnou struktury omezen, tak v rámci svých možností se tomu budu bránit,“ prohlásil ministr průmyslu Síkela. (sfr)