ČNB sazby nesnížila, ale přesto hypotéky nepatrně zlevňují. (Ilustrační foto)

Česká národní banka (ČNB) ponechala v září sazby opět beze změny. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu přesto klesá již pátý měsíc v řadě. Mladí si ale za hypotéky připlatí.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu se za poslední měsíc snížila o pět bazických bodů a k 4. říjnu činila 6,05 % p. a. Úrokové sazby se tak dostaly na úroveň loňského června. Za posledních pět měsíců hypotéky již zlevnily o 27 bazických bodů.

„Úrokové sazby hypotečních úvěrů i nadále velmi pozvolně klesají. Takovéto chování úrokových sazeb mají na svědomí stále trvající akční slevy jednotlivých bank a také nabídky nižších sazeb pro tzv. „zelené hypotéky“ (tj. financovaná nemovitost musí splňovat energetickou náročnost A nebo B),“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.



Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,05 % p. a. klesla o 120 korun na 22 650 korun. Hypoteční splátka se za pět měsíců snížila téměř o 600 korun.

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok. Hypotéky do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zlevnily v průměru o 0,14 procentního bodu na 6,43 % p. a. a hypotéky pro mladé do 36 let (LTV nad 80 %) o 0,08 procentního bodu na 6,01 % p. a.

Úrokové sazby hypoték s LTV do 80 % a fixací na deset let klesly o sedm bazických bodů na 5,88 % p. a. a s LTV nad 80 % o jeden bazický bod na 6,22 %.

Růst úrokových sazeb hypoték s LTV do 80 % a fixací na tři a pět let se zastavil a sazby stagnují na 6,04 % p. a., resp. 5,84 % p. a. Hypotéky fixované na tři roky přitom v posledních měsících rostly nejvýrazněji.

Mladí si naopak za hypotéky na tři a pět let připlatí. U fixací na tři roky vzrostla úroková sazby v průměru o pět bazických bodů na 6,38 % p. a. a u fixací na pět let o šest bazických bodů na 6,18 % p. a.

Bankovní rada ČNB dle očekávání na posledním zasedání 27. září základní sazby nezměnila a je dost možné, že sazby zůstanou beze změny i na příštím zasedání bankovní rady, které je naplánované na 2. listopadu. Hypoteční úvěry by přesto mohly dál zlevňovat.

„Pro další vývoj hypotečního trhu by dalším impulsem mohlo být snížení základních úrokových sazeb ze strany ČNB. O něm se hovoří, jako o možnosti na příští tedy listopadové jednání ČNB. Ovšem pozor stále tu zůstává možnost, že ČNB udrží stávající úrokovou sazbu na současné hodnotě a to až do konce letošního. Nicméně tyto „tanečky“ kolem základní sazby nejspíš nezabrání tomu, aby úrokové sazby hypoték i nadále opravdu velmi pozvolna klesaly. Nicméně na nějaké skokové snížení musíme v dohledné době nejspíše zapomenout,“ míní Jiří Sýkora.

„Klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů a fakt, že si zájemci o nové bydlení začali pomalu zvykat na úrokové sazby přes 5 %, zapříčinily zvýšený zájem o úvěry na bydlení i v období prázdnin, které jindy bývá spíše útlumové,“ vysvětluje Jiří Sýkora.

V srpnu byly podle posledních údajů ČNB poskytnuty nové hypotéky za 10,34 miliardy korun a refinancování dosáhlo 1,96 miliardy korun. Pro srovnání o rok dříve dosáhl objem nově poskytnutých hypoték 7,41 miliardy korun a refinancování 1,21 miliardy korun.

„Oživení hypotečního trhu se ale může negativně podepsat na cenách nemovitostí. „Snížení sazeb a rozproudění hypotečního trhu může ovšem s sebou přinést jeden negativní dopad. A tím je zastavení poklesu cen nemovitostí nebo dokonce jeho opětovný růst. Je tak možné, že dosavadní snížení cen, které se pohybovalo nejčastěji mezi 10 a 15%, se opět začne vracet na původní hodnoty. Nicméně ať už ceny budou klesat či nikoli, zůstane Investice do vlastního bydlení, nebo nemovitostí obecně, jedním z nejlepších způsobů uložení peněz,“ dodává “ Jiří Sýkora.

Zdroj: https://www.hypoindex.cz/clanky/swiss-life-hypoindex-rijen-2023-cnb-sazby-nezmenila-hypoteky-presto-dal-zlevnuji/