Češi šetří už 16 měsíců v řadě. Maloobchodní tržby klesly meziročně téměř o 3 procenta. (Ilustrační foto)

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v České republice v srpnu zrychlil na 2,8 procenta z červencových 2,1 procenta. Možnému horšímu výsledku zabránila oblast prodeje a opravy vozidel nebo pohonné hmoty. Maloobchodní tržby klesají už šestnáct měsíců v řadě. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel snížily v srpnu reálně o 0,8 %, přičemž za pohonné hmoty klesly o 4,5 % a za nepotravinářské zboží o 0,6 procenta, naopak za potraviny vzrostly o 0,2 procenta.

Meziročně se maloobchodní tržby v srpnu snížily reálně o 2,8 procenta, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 4,1 procenta a za potraviny o 3,2 procenta, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 procenta.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy pokračovaly v meziročním poklesu šestnáctý měsíc v řadě. Snížení tržeb v srpnu bylo ovlivněno nižším prodejem nepotravinářského zboží a potravin. Naopak růst tržeb si od letošního března udržel prodej pohonných hmot,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 9,3 procenta, s oděvy a obuví o 8,4 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 7,7 procenta, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 2,8 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 1,3 procenta. Naopak tržby rostly v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky o 4,6 procenta.

Tržby z prodeje potravin v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se snížily o 3,4 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,1 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 2,9 procenta. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 2,8 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně vzrostly o 1,2 procenta. Meziročně se tržby zvýšily o 7,3 procenta, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 8,1 procenta a za opravy motorových vozidel o 4,2 procenta. (at)