Síkela připustil, že příští rok může být elektřina o 10 procent dražší. (Ilustrační foto)

Elektřina příští rok pro odběratele zřejmě zdraží, nejvýš do deseti procent. Důvodem je přenos poplatku za obnovitelné zdroje na odběratele.

V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Síkela řekl že zatím není jisté, zda dojde k nárůstu cen, ale k mírnému zdražené méně než 10 procent možná dojde.

Vláda ve středu rozhodla, že domácnosti a firmy budou znovu od příštího roku hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie jako před říjnem loňského roku. Letos je hradil stát.

Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny budou odběratelé znovu platit poplatek 599 korun. Podle ministra šlo o plošné opatření, které za stávajících cen energií již není nutné.

„Pokud se naplní scénář, na kterém se shodla většina členů vlády kromě mě, pokud bychom chtěli celý ten pokles cen přenést na domácnosti a firmy, pokud bychom chtěli zachovat, co se nám podařilo vyjednat, museli bychom investovat do stabilizace cen energií asi 75 miliard i v příštím roce. To si prostě nemůžeme dovolit,“ řekl Síkela.

Stát by měl podle Síkely ušetřit, část tržního poklesu by ale měl ponechat domácnostem a firmám. Konečný výsledek podle něj ukáže finální rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

„V horším scénáři může dojít k tomu, že si domácnosti připlatí trochu více, než byla úroveň cenových stropů,“ upozornil Síkela.

„Čelil jsem několika zásadním a naprosto validním argumentům. Podpora cen energií je plošné opatření. Dostanou ho i ti, kteří ho nepotřebují. Je tu preference řešit jen ty domácnosti, které se dostanou do nějakého problému,“ komentoval.

Návrat poplatků za obnovitelné zdroje energie v pořadu zkritizoval místopředseda hnutí SPD Radim Fiala.

„Letos už víte, že to je problém, tak jste se rozhodli, že už nikomu nebudete nic kompenzovat a lidé nebudou mít ochranu,“ řekl.

Fiala zároveň vyzval Síkelu, aby zisky z windfall tax využili ke kompenzaci vysokých cen energií.

„Domácnostem nehrozí, že by se volatilita na trhu okamžitě objevila v těch cenách. Je pravdou, že vracíme domácnosti tam, kde to bylo předtím. Vracíme je do bodu, kdy budou platit 599 korun za MWh,“ uvedl Síkela.

Stát podle Síkely letos vynaloží za zmírnění energetické krize 110 miliard korun. Kromě poplatku na obnovitelné zdroje energie upozornil i na náklady na cenové stropy. Jejich platnost by měla skončit na konci tohoto roku.

Ceny energií vloni prudce zdražily, letos naopak zlevňují. Většina dodavatelů energií proto na začátku letošního roku nabízela energie na úrovni vládního cenového stropu, a to 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny s DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. (at)