Míra inflace v Eurozóně klesá více než se čekalo, v září na 4,3 procenta. (Ilustrační foto)

Míra inflace v eurozóně v září klesla na 4,3 procenta z srpnových 5,2 procenta. Data zveřejnil dle svého rychlého odhadu unijní statistický úřad Eurostat.

Inflace je zatím nejníže za poslední dva roky. Ještě před rokem byla na rekordních deseti procentech. Nejvyšší inflaci má nyní v eurozóně Slovensko.

Nejvíce k růstu cen letos v září přispěly kategorie: potraviny, alkohol a tabák. Nižší ceny energií naopak inflaci zmírnily.

Ze všech dvaceti zemí eurozóny má nejvyšší zářijovou inflaci Slovensko, a to 8,9 procenta. Snížila se ze srpnové hodnoty 9,6 procenta a z červencové 10,3 procenta.

Nejnižší inflaci v eurozóně měly v září Nizozemsko (-0,3 procenta) a Belgie (0,7 procenta). Třetí zemí s nejnižší inflací je Řecko s inflací 2,4 procenta.

Míra inflace nadále zůstává výrazně nad dvouprocentním cílem, který pro cenovou stabilitu ustanovila Evropská centrální banka (ECB). ECB očekává, že na tuto hodnotu se inflace dostane na konci roku 2025.

V rychlém odhadu nejsou údaje za členské země Evropské unie, které nejsou zároveň v eurozóně. Kompletní údaje, například i za Českou republiku, Eurostat zveřejní až v říjnu. (at)