Evropa hlásí rekordní počty migrantů. I v Česku policie hlásí desetinásobná čísla. (Ilustrační foto)

Počet zachycených migrantů v Jihomoravském kraji se výrazně zvýšil ve srovnání se začátkem tohoto roku až na desetinásobek. Policie oznámila, že zintenzivnila náhodné kontroly v blízkosti hranic. S nárůstem počtu migrantů se potýká celá Evropa. Přes Středozemní moře se letos dostalo do Evropy již asi 186 tisíc migrantů. 130 tisíc utečenců registruje Itálie. Jedná se o meziroční nárůst 83 procent. 

Česká policie zintenzivnila provádění náhodných kontrol v blízkosti hranic, uvedla to svém webu.

Podle mluvčího došlo v posledních měsících k výraznému nárůstu počtu zachycených migrantů. V porovnání ze začátku roku, kdy bylo v lednu odhaleno 35 uprchlíků, dosáhl počet zachycených migrantů za září téměř desetinásobku, a to 292 osob.

Došlo také ke zvýšení počtu zadržených převaděčů. V letošním roce bylo zadrženo 89 převaděčů, vloni bylo zadrženo 73 převaděčů.

Na zvýšený podzimní nárůst migrace reaguje policie zesílením kontrol u hranic. Například 21. září policie provedla náhodnou kontrolu poblíž Hodonína u slovenských hranic a zajistila dodávku s  33 uprchlíky ze Sýrie, včetně deseti dětí. Převaděč byl zadržen.

V Evropě dále rapidně vzrostla migrace nejen do Itálie, ale také do Řecka.

Podle OSN vyplula většina migrantů z Tuniska (více než 100 tisíc). Následuje Libye (více než 45 tisíc). Čluny připlouvají kromě Itálie, Řecka a Španělska často také na Kypr a Maltu. (at)