Domácnosti v ČR budou v účtech za elektřinu opět hradit poplatek za obnovitelné zdroje. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Domácnosti i firmy v Česku budou od ledna příštího roku ve svých účtech za elektřinu opět hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie (OZE). Stát ukončí jejich plnou finanční kompenzaci. Po jednání vlády o státním rozpočtu na rok 2024 to oznámili ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny budou domácnosti a firmy od ledna 2024 znovu platit poplatek ve výši 599 korun, jako tomu bylo do října 2022.

Podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) budou celkové náklady na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce asi 36 miliard korun.

Vláda se pro obnovení poplatků pro spotřebitele rozhodla kvůli klesajícím cenám energií. Ministři tvrdí, že dosavadní úleva již není potřeba.

„Pokud hradíte ve 100 procentech obnovitelné zdroje, tak je to plošné opatření, které se dotýká jak těch, kteří to potřebují, tak těch, kteří to nepotřebují,“ konstatoval ministr Stanjura.

Rodiny, které by zrušení státních kompenzací poplatku za OZE mohlo dostat do tíživé situace, mohou dle Stanjurova vyjádření využít jinou formu sociální podpory, například příspěvek na bydlení.

Podle premiéra Fialy (ODS) by návrat k poplatku neměl mít dramatické dopady na domácnosti a firmy.

„Musíme si uvědomit, že loňský i letošní rok byly v mnoha směrech mimořádné. Ceny energií vystoupily do nepředstavitelných výšin. My jsme na to reagovali,“ vysvětlil Fiala.

„Teď jdou ceny energií dolů a podle vyjádření většiny expertů by pokles měl pokračovat. To je důvod, aby stát a daňoví poplatníci přestali dotovat ceny, jak tomu bylo dosud. Nepředpokládá se dramatický dopad na domácnosti nebo firmy,“ upřesnil premiér.

K dosavadnímu opatření, kdy jsou spotřebitelům odpuštěny poplatky za obnovitelné zdroje, respektive, kdy jejich úhradu převzal stát, vláda přistoupila loni na podzim kvůli vysokým cenám energií.

Úleva tak bude platit od října 2022 do konce letošního roku. Do zavedení opatření zhruba polovinu příspěvků platil stát, druhou polovinu odběratelé.

Pokud by byly rozděleny platby stejně jako v předchozích letech, platila by průměrná domácnost za energie navíc kolem 1800 korun za rok.

„Pokud se jedná o firmy, dochází k navýšení na zákonné minimum, to znamená, tam je to stejné, 490 korun bez DPH, pokud nejsou v rezervačním režimu,“ uvedl ministr Síkela. (sfr)