Vláda chce dotovat ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů i v roce 2024. (Ilustrační foto)

Domácnosti mohou ušetřit na poplatcích za obnovitelné zdroje i v roce 2024. Ministerstvo průmyslu a obchodu by chtělo tuto položku v ceně elektřiny i nadále dotovat. Stát by měla podpora vyjít na desítky miliard Kč. Vyplývá to z návrhu vlády. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje přesunout i v roce 2024 úhradu poplatků za obnovitelné zdroje na stát.

Zelené poplatky platili odběratelé v rámci cen elektřiny a představují 599 Kč včetně DPH za každou spotřebovanou MWh. Od podzimu loňského roku se domácnostem o tuto položku částka za energie ponížila díky pomoci státu.

Z návrhu nařízení vlády vyplývá, že se tato část ceny energií bude i nadále financována ze státní kasy. Vláda má stanovit výši prostředků vynaložených na dotaci do 30. září 2023.

Pokud by zelené poplatky od příštího roku nešly z rozpočtů domácností a firem, je otázkou, kde resort průmyslu a obchodu ušetří 20 miliard Kč, které po něm žádá konsolidační balíček.

Dle původního plánu ministerstva mělo tuto částku pokrýt zrušení dotací na POZE. Ministerstvo ale předpokládá, že nebude problém 20 miliard na dotacích škrtnout někde jinde.

Inkasované POZE poplatky slouží k podpoře obnovitelných zdrojů, především solárních elektráren, vybudovaných především kolem roku 2010 v rámci prvního solárního boomu.
Resort zvažoval několik variant, jak se s dotacemi vypořádat.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhoval poplatky úplně zrušit, narazilo to však na nesouhlas právníků a solárníků, kteří mají podporu na příštích několik let dopředu.

Další variantou bylo pokrýt dotace z výnosů z evropských emisních povolenek za podmínky souhlasu Evropské komise. (at)