První tanky M1 Abrams z USA dorazí na Ukrajinu příští týden, Polsko dodávky zbraní neruší. (Ilustrační foto)

Příští týden budou na Ukrajinu dodány první americké tanky Abrams. Americký prezident Biden také schválil další dodávku bezpečnostní pomoci pro Ukrajinu, kterou Pentagon později ocenil na 325 milionů dolarů. Polsko nadále pokračuje v dodávkách zbraní Ukrajinu. Uvedl to polský prezident Andrzej Duda s tím, že prohlášení premiéra se týkalo pouze nových zbraní.

Americký prezident Joe Biden oznámil dodání tanků Abrams na Ukrajinu již příští týden a posílení ukrajinské protivzdušné obrany. Taktické střely dlouhého doletu ATACMS do Kyjeva zatím nedorazí a nejsou ani součástí balíčku pomoci ve výši 325 milionů dolarů.

Biden schválil další tranši bezpečnostní pomoci pro Ukrajinu, která zahrnuje rakety protivzdušné obrany, munici pro přesné raketomety HIMARS, protitankové zbraně a dělostřelecké náboje.

Ukrajina měla ujistit Spojené státy, že minimalizuje riziko, které tyto zbraně představují pro civilisty tím, že tuto munici nebude používat v obydlených oblastech.

Taktické střely ATACMS, o které Ukrajina dlouhodobě žádá Spojené státy Ukrajině zatím nedodají.

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek podle BBC řekl, že slova premiéra byla pochopena nejhůře, jak se dalo. Údajně premiér chtěl říci, že Polsko Ukrajině nebude dodávat nové zbraně, které mají primárně modernizovat polskou armádu.

Morawiecki dříve uvedl, že země přestane poskytovat zbraně Ukrajině. O den později už jeho vláda vyjádření mírnila. Polsko bylo jedním z největších podporovatelů Ukrajiny, ale vztahy ochladly zákazem dovozu ukrajinského obilí.(at)