Belgie zvažuje darovat své stíhačky F-16 Ukrajině. Podobný krok plánují Nizozemsko, Dánsko i Norsko. (Ilustrační foto: redační koláž).

Belgie zvažuje dodat Ukrajině své stíhačky F-16 americké výroby. Stejný krok plánují Nizozemsko, Dánsko i Norsko. O záměru Belgie informoval belgický premiér Alexander De Croo. Ukrajině už se rozhodly darovat stíhačky F-16 i Nizozemsko, Dánsko a Norsko.

„Požádal jsem ministerstvo obrany, aby zjistilo, jaké využití mohou mít naše F-16 na Ukrajině,“ prohlásil De Croo.

„Musíme zvážit všechny možnosti,“ dodal.

Belgie nahrazuje své stíhačky F-16 novějšími americkými F-35. Belgické ministgerstvo obrany již dříve uvedlo, že jeho stíhačky F-16 jsou příliš staré pro použití v boji.

De Croo však podotkl, že tyto stroje mohou být stále užitečné například při výcviku ukrajinských pilotů.

První ukrajinští piloti by mohli výcvik na amerických stíhačkách F-16 v USA dokončit již letos. Po dokončení výcviku v USA ale budou piloti muset projít ještě výcvikem NATO v Evropě a před nasazením stíhaček do akce musí absolvovat i výcvik zaměřený na údržbu letounů.

Dodávky letounů F-16 na Ukrajinu však mohou trvat až osm měsíců a to kvůli předpokladům, které je třeba splnit. Uvedla to nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová.

Nepovažuje za reálné, že by její země předala bojové letouny Ukrajině dříve než v příštím roce.

Spojené státy už dříve schválily předání dánských a nizozemských stíhaček F-16 Ukrajině, aby jí umožnily efektivněji se bránit před ruskou agresí. K tomu však může dojít až po absolvování výcviku ukrajinskými piloty, kteří se naučí ovládat tato letadla.

Ukrajina je zjevně srozuměna s tím, že žádné stíhačky F-16 pro bojové nasazení v letošním roce nezíská.

Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 měl původně začít koncem srpna. Pilotům však běžně trvá až šest měsíců, než se naučí ovládat stíhačku.

Dodání stíhaček F-16 kritizuje Rusko. Podle prezidenta Putina takový krok jen prodlouží konflikt.

Stíhačka F-16 je jedním z nejrozšířenějších bojových letadel na světě. Vyvinula ji americká společnost General Dynamics (nyní Lockheed Martin) již v 70. letech. (sfr)