Evropská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na rekordně vysokou sazbu 4,5 procenta. (Ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordně vysokou sazbu 4,5 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila už podesáté za sebou, zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu inflaci.

Centrální banka započala zvyšování úrokových sazeb již loni v červenci. Tehdy základní sazbu zvýšila na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém ji držela od roku 2016. Zvyšování nákladů na úvěry obvykle pomáhá snížit inflaci, ale zároveň má negativní dopad na hospodářský růst.

Statistický úřad Eurostat koncem srpna ve svém rodhadu uvedl, že meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu zůstala beze změny na 5,3 procenta, analytici očekávali pokles na 5,1 procenta.

V loňském roce se inflace v eurozóně poprvé od zavedení jednotné evropské měny euro dostala nad 10 procent. Od té doby už sice výrazně klesla, nadále však zůstává vysoko nad dvouprocentním cílem ECB.

„Inflace nadále klesá, ale stále se očekává, že zůstane příliš vysoká po příliš dlouhou dobu. Rada guvernérů je odhodlána zajistit včasný návrat inflace ke svému dvouprocentnímu střednědobému cíli,“ uvedla ECB v tiskové zprávě.

Centrální banka také zvýšila odhad letošní průměrné inflace v eurozóně na 5,6 procenta, zatímco dosud očekávala inflaci na 5,4 procenta. (at)