Benzín i nafta v Česku opět zdražily. Průměrná cena benzínu přesáhla 40 korun za litr. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Benzín i nafta v Česku během týdne opět zdražily. Průměrná cena benzínu přesáhla 40 korun za litr. Cena nafty se blíží 39 korunám. Paliva v tuzemsku postupně zdražují zhruba od konce letošního května.

Benzín Natural 95 od minulé středy zdražil o 20 haléřů a stojí už v průměru 40,05 koruny za litr. Cena nafty se zvýšila o 70 haléřů na průměrných 38,88 koruny za litr.

Vyplynulo to z údajů CCS.

Benzin byl v ČR naposledy dražší loni v listopadu. Nafta byla dražší loni v prosinci.

Průměrná cena nafty v Česku po většinu letošního roku klesala. Na konci května byla na úrovni 31 korun za litr. Od té doby zdražuje. Začátkem srpna růst cen zrychlil, k čemuž přispělo zvýšení spotřební daně z nafty od začátku srpna o 1,50 koruny za litr.

Benzín počátkem letošního roku citelně zdražil a na začátku února stál téměř 38 korun. Poté však cwena začala klesat. V dubnu přechodně zdražil až k 37,90 koruny za litr. Od konce května jeho ceny rostou nebo stagnují.

V meziročním srovnání je nyní benzin o 85 haléřů na litru dražší než před rokem. Za naftu tehdy motoristé platili téměř o šest korun na litru více.

Nejdražší pohonné hmoty jsou nyní v Praze, kde litr benzinu vyjde v průměru na 41,07 Kč. Nafta v hlavním stojí v průměru 39,91 Kč za litr.

Nejlevnější paliva jsou v současnosti v Jihočeském kraji, kde litr benzinu vyjde v průměru za 39,61 koruny. Nafta v tomto kraji stojí průměrně 38,39 Kč za litr. (sfr)