Spor o minimální mzdu v Česku: Odbory ČMKOS požadují její zvýšení o 2200 Kč na téměř 20 tisíc. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Odbory požadují zvýšit od ledna minimální mzdu v Česku o 2200 Kč na 19500 Kč. Největší odborová centrála navrhla růst nejnižšího výdělku téměř o 13 procent, firmy ale připouštějí jen zvýšení o zhruba šest procent.

Upozornila na to diskuse v ČT.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje od ledna zvýšit minimální mzdu na 19 500 Kč hrubého. Argumentují tím, že současná úroveň minimální mzdy (17 300 Kč hrubého) nedostačuje na zajištění základních životních potřeb.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyzval odbory a zástupce firem, aby se na růstu minimálního pracovního příjmu dohodli. Výslednou částku by pak údajně respektoval. Pokud by prý dohoda nebyla jasná, rozhodla by vláda.

Plán Středulových odborů na zvýšení téměř o 13 procent však zatím odmítají zaměstnavatelé s tím, že průměrná mzda má v roce 2024 vzrůst podle prognózy Ministerstva financí zhruba o šest procent.

Podle Svazu průmyslu a dopravy by se proto měla minimální mzda zvýšit právě o 6 procent. Šestiprocentní zvýšení by pro pracující s minimální mzdou znamenalo její zvýšení zhruba o tisíc Kč měsíčně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura k tomu uvedl, že se vláda zatím není schopna s odbory dohodnout na tom, aby byla zrušena tzv. zaručená mzda.

„Za mě je priorita zrušit nejprve zaručenou mzdu a pak se bavit o minimální mzdě,“ oznámil Stanjura.

Vláda ČR naposledy rozhodla o růstu minimální mzdy loni v prosinci, kdy ji s platností od 1. ledna 2023 zvýšila zhruba o sedm procent, tedy o 1100 korun měsíčně. Na základě toho vzrostla minimální ěmsíční mzda ze 16 200 na 17 300 Kč.

Dufek proti Středulovi

Požadavky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) kritizovalo vedení Asociace samostatných odborů (ASO). Její předák Bohumír Dufek chce se zaměstnavateli o úpravě nejnižšího výdělku vyjednávat samo.

Podle Dufka blokue Středolva ČMKOS svými návrhy dohodu se zaměstnavateli na výši přidání.

ČMKOS je největší centrála v zemi, když zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů. ASO je druhá největší centrála.
Sdružuje 12 organizací se zhruba 110 tisíc odborářů, když do ní patří i železničářské či lékařské odbory.

„My si to vyjednáme sami… Bláboly a nesmysly, které jdou z ČMKOS, není možné akceptovat. Ubližují našim odborářům. Oni jsou možná největší, ale my jsme nejvlivnější, protože dokážeme některé věci naším vlivem vyjednat,“ prohlásil Dufek. (sfr)