Benzín i nafta v ČR dále zdražily. Natural se blíží 40 korunám. Nafta stojí přes 38 Kč. (Ilustrační foto).

Pohonné hmoty v Česku pokračují ve zdražování. Benzín Natural 95 se nyní prodává v průměru za 39,85 Kč za litr. Za týden podražil o deset haléřů. Nafta zdražila o 14 haléřů na průměrných 38,18 koruny za litr. Benzín byl naposledy dražší v listopadu loňského roku. Nafta stála více než dnes naposledy loni v prosinci.

Vyplynulo to z údajů společnosti CCS.

Paliva postupně zdražují zhruba od konce letošního května.

Nejlevnější benzín je nyní v Jihočeském kraji, kde litr stojí v průměru 39,47 Kč. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde litr stojí průměrně 37,70 Kč.

Nejdražší paliva jsou v Praze, kde litr benzínu stojí průměrně 40,88 Kč a nafta se prodává v průměru za 39,35 Kč za litr.

Podstatný vliv na zdražování nafty mělo to, že od začátku srpna se spotřební daň z nafty zvýšila o 1,50 koruny na litr. Od té doby její cena vzrostla o více než čtyři koruny.

Na začátku srpna stál litr nafty v průměru 33,95 koruny. Spotřební daň na naftu se od srpna vrátila na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám, aby hlavně ulevila dopravcům.

I přesto jsou nyní pohonné hmoty v Česku pořád ještě levnější než loni ve stejnou dobu, kdy stoupaly v důsledku ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Litr nafty stál tehdy o 7,16 koruny více, než dnes. (sfr)