Ministerstvo financí navrhlo na příští rok rozpočet se schodkem 252 miliard korun. (Ilustrační foto)

Ministerstvo financí zveřejnilo návrh státního rozpočtu pro příští rok, který podle pravidel musí do konce srpna poslat na vládu. Počítá se schodkem 252 miliard korun, což je významně více než 235 miliard uváděných v první verzi v červnu. Rozpočtové příjmy by podle návrhu MF měly být 1,921 bilionu Kč, meziročně klesnou o 0,3 procenta. Výdaje se sníží o 2,2 procenta na 2,173 bilionu Kč.

Ministerstvo muselo dle zákona předložit návrh rozpočtu do konce srpna. V neveřejné části legislativní knihovny se podle údajů v knihovně objevil šest minut před půlnocí.

Premiér Fiala již dříve upozornil, že ve finále by se měl deficit státního rozpočtu na rok 2024 pohybovat mezi 235 a 270 miliardami korun. O konečné podobě rozpočtu bude nyní jednat kabinet, který musí rozpočet schválit do konce září. Návrh ještě může doznat změn.

Vláda bude při jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok ještě řešit výdaje jednotlivých kapitol, plánovaný schodek 252 miliard korun by ale měl být zachován. Na výši deficitu je v koalici shoda.

„Rozpočet vládě předkládám se schodkem 252 miliard korun, na kterém je dohoda vládní koalice. Během září budou pokračovat politická jednání o výdajích jednotlivých kapitol, nicméně schodek rozpočtu by měl zůstat zachován. Vládou schválený finální návrh rozpočtu na rok 2024 tak představíme za necelé čtyři týdny,“ uvedl Zbyněk Stanjura.

Koalice navrhla, že nové důchody budou nižší, odvody OSVČ i daně firem se zvýší. Návrh počítá s poklesem výdajů. Nejvíc se škrtá v kapitole ministerstva pro místní rozvoj, kde se výdaje snižují o 45,9 procenta, poté následuje ministerstvo zdravotnictví s poklesem výdajů 26,5 procenta a ministerstvo průmyslu a obchodu s poklesem o 26,2 procenta. Naopak největší meziroční růst je v návrhu u kapitoly ministerstva obrany, jehož výdaje by se měly zvýšit o 35,2 procenta.

V návrhu rozpočtu jsou i očekávané příjmy z rozpočtu Evropské unie 126,4 miliardy korun a odvody do rozpočtu EU 60,3 miliardy korun.

Ministerstvo navrhuje financovat rozpočtový schodek zvýšením státního dluhu o 254,6 miliardy korun a zvýšením stavu na účtech státních finančních aktiv o 2,6 miliardy korun.

Pro letošní rok počítá schválený rozpočet se schodkem ve výši 295 miliard korun. Loni dosáhl deficit 360,4 miliardy korun. Ministerstvo financí uvedlo, že v dalších  letech by se měl rozpočtový schodek dál postupně snižovat. Pro rok 2025 se předpokládá deficit 235 miliard korun, v následujícím roce 220 miliard korun. (at)