Stát bude za peníze z EU dotovat zemědělcům v ČR drony. Na podporu jde více než 8 miliard Kč. (Ilustrační foto).

Zemědělci v Česku získají na investice do svých podniků, zpracování produktů nebo na inovace více než 8 miliard korun. Ministerstvo zemědělství vyhlásilo 1. kolo příjmu žádostí. Novinkou jsou dotace na drony pro zemědělce.

Zzemědělci a potravináři se mohou začít začít hlásit o příspěvky z 1. kola příjmu žádostí na rozvoj venkova podle Strategického plánu společné zemědělské politiky 2023–2027 (SZP). Připraveno je pro ně téměř 8,3 miliardy korun.

Příjem žádostí skončí 12. září letošního roku.

Informovalo o tom ministerstvo zemědělství.

Na investice do zemědělských podniků, zpracování produktů, zahájení činnosti mladých zemědělců, inovace při zpracování produktů a zavedení výsledků výzkumu do zemědělské a potravinářské praxe jsou určeny podpory 1. kola nové SZP.

„Nová pravidla pro zemědělství v Evropské unii letos přinášejí změny, budou více podporovat hospodaření s ohledem na přírodu, prevenci a ochranu před změnami klimatu, posílení konkurenceschopnosti, rozvoj venkova, vědu a výzkum i generační obměnu v zemědělství.“

„Důležité je najít vyváženost mezi zajištěním dostatku kvalitních potravin pro obyvatelstvo a péčí o krajinu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).



Nově bude možné pořídit si s pomocí dotace do zemědělství drony, které se dají využít například na mapování polí, sledování informací o stavu rostlin, přesnější aplikaci hnojiv nebo i na hledání srnčat ve vysokém porostu v době sklizně.

Na ochranu zvířecích mláďat bude moci zemědělec nově získat podporu na signální asistenční systém, který umístí na žací lištu, uvedl resort zemědělství.

Obecným cílem SZP je podle ministerstva podpořit „odolné a udržitelné zemědělské odvětví, které může přispět ke zmírnění dopadů klimatické změny“.

V příštích pěti letech má podle informací ministerstva získat zemědělství v ČR zhruba 200 miliard korun z unijního a českého rozpočtu. (sfr)