Průzkum ukázal, že lidem nejvíce vadí investice státu do armády. (Ilustrační foto)

Podle Čechů by měla vláda víc investovat do zdravotnictví, vzdělání nebo dopravy, a méně utrácet, pokud jde o peníze na obranyschopnost země. U otázky, kam by měl stát investovat, uvedlo jako odpověď vojenskou techniku jen 14 procent dotázaných. Někteří lidí mají výhrady ohledně priorit současného kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS).

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Vláda plánuje v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu výrazně modernizovat armádu.

Z průzkumu STEM/MARK ale vyplývá, že Češi pro výraznější investice do armády nemají moc pochopení.

„Zdaleka nejvíce respondenti odmítali další investice do nových stíhaček nebo do pozemní techniky, kam patří tanky nebo jiná obrněná vozidla,“ uvedl Jan Burianec z agentury STEM/MARK.

Češi by podle průzkumu ocenili, kdyby víc peněz šlo do zdravotnictví (67 % dotázaných), vzdělání (60 %), dopravní infrastruktury (49 %), bydlení (49 %) či do životního prostředí (48 %).

„Že je zdravotnictví na prvním místě, souvisí s tím, čím jsme si prošli v období covidové krize. Myslím, že lidé od té doby začali brát zdraví obecně trochu vážněji,“ uvedl Jan Burianec.

Zejména mladí lidé do třiceti let odpovídali, že by se mělo dávat víc peněz na ochranu přírody. Velkým tématem je podle průzkumu také energetika.

Z průzkumu vyplynula i nespokojenost lidí s komunikací vlády.

„Vláda obecně má dle hodnocení lidí stále značnou rezervu v komunikaci. Kvalitu sdělování informací od vládních představitelů hodnotí dobře jen mizivé procento, i když třetina respondentů vidí snahu. Zbývající dvě třetiny si myslí, že se komunikace nedaří, a tak to hodnotí dokonce i někteří voliči vládních stran. Podobné hodnocení proběhlo již v letošním červnu, a přestože došlo k určitému zlepšení, čísla se téměř nezměnila,“ uzavírá Burianec.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK si také čím dál víc lidí uvědomuje, že je potřeba státní peníze šetřit. (at)

Zdroj: https://stemmark.cz/cesi-si-vice-uvedomuji-potrebu-setrit-statni-penize-nejvice-vadi-investice-do-dalsi-armadni-techniky/