Obrannou smlouvu Česka s USA podepsal finálně i premiér Fiala. Dohoda tak začne platit.

Premiér Petr Fiala za přítomnosti ministryně obrany Jany Černochové připojil svůj podpis pod smlouvu o obranné spolupráci se Spojenými státy. Už 1. srpna dohodu podepsal prezident Petr Pavel. Smlouva začne platit třicet dnů po potvrzující nótě Spojených států.

„Poslední potřebný podpis. Právě jsme dokončili ratifikaci dohody o obranné spolupráci s USA,“ uvedl k tomu Fiala na sociálních sítích.

Obě komory parlamentu dokument podpořily značnou většinou hlasů. V parlamentu proti ní vystupovala jen opoziční SPD.

„Bez spojenectví s dalšími demokratickými zeměmi se neobejdeme,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová. „Jsou nejbližším spojencem,“ dodala o USA. S vládou pro smlouvu s USA hlasovala i většina poslanců opozičního hnutí ANO.

„Je to důležité zejména s ohledem na současnou bezpečnostní situaci, kdy bohužel jen pár set kilometrů od našich hranic na východ probíhá brutální ruská vojenská agrese a kdy je Evropa ohrožena největším válečným konfliktem od druhé světové války,“ doplnila ministryně obrany.

Poslanecká sněmovna smlouvu s USA schválila v půli července.

Fialova vláda schválila Dohodu o obranné spolupráci na jednání ve středu 26. dubna 2023.

O necelý měsíc později ji ministryně Černochová ve Washingtonu podepsala s americkým protějškem Lloydem Austinem.

Odsouhlasil ji také Senát.

Samotná dohoda neposkytuje americkým vojákům oprávnění pobývat na území České republiky neposkytuje. Smlouva podle ministerstva umožní prohloubit spolupráci mezi českými a americkými ozbrojenými silami. Jejím smyslem je úprava právního postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území České republiky, pokud by jejich pobyt dle ústavy schválila vláda či parlament. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Prezident Pavel podepsal smlouvu s USA. Není to nic, čeho bychom se měli obávat, vysvětlil