Prezident Pavel podepsal smlouvu s USA. Není to nic, čeho bychom se měli obávat, vysvětlil. (Ilustrační foto: archiv).

Prezident Petr Pavel podepsal Dohodu mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany. Podle Pavla tato obranná dohoda mezi Českou republikou a USA není nic, čeho bychom se měli obávat.

„Díky ní nastavujeme jasné podmínky pobytu amerických vojáků na našem území a šetříme čas, kterého se v případě potenciální krize nedostává,“ uvedl prezident.

Pavel svým podpisem završil proces ratifikace obranné dohody s USA, kterou před tím schválila Poslanecká sněmovna i Senát.

Prezident ve vyjádření podotkl, že tuto smlouvu s USA již dříve uzavřela většina okolních evropských zemí.

Podle Pavla tato obranná dohoda s USA není nic, čeho by se lidé měli obávat.

„Díky ní nastavujeme jasné podmínky pobytu amerických vojáků na našem území a šetříme čas, kterého se v případě potenciální krize nedostává,“ zdůraznil.

Poznamenal dále, že nežijeme v bezpečném světě, proto je třeba se spoléhat na spojenectví.

„Naším nejsilnějším a také nejvíce akceschopným spojencem jsou Spojené státy. Okolní státy kromě Rakouska, které není členem NATO, dohodu mají také. I Maďarsko, které si velice zakládá na své autonomii a suverenitě, smlouvu podepsalo,“ vysvětlil.

Poslanecká sněmovna schválila dohodu na jednom z červencových jednání. Pro ratifikaci dohody hlasovalo 115 ze 144 přítomných zákonodárců. Proti bylo jen 14 zástupců SPD a poslanci za ANO.

Fialova vláda schválila Dohodu o obranné spolupráci na jednání ve středu 26. dubna 2023. O necelý měsíc později ji ministryně Černochová ve Washingtonu podepsala s americkým protějškem Lloydem Austinem.

Odsouhlasil ji také Senát.

Samotná dohoda neposkytuje americkým vojákům oprávnění pobývat na území České republiky neposkytuje. Smlouva podle ministerstva umožní prohloubit spolupráci mezi českými a americkými ozbrojenými silami. Jejím smyslem je úprava právního postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území České republiky, pokud by jejich pobyt dle ústavy schválila vláda či parlament. (sfr)