Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 200 milionů dolarů. (Ilustrační foto)

USA oznámily nový balíček vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 200 milionů dolarů, informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí. Součástí balíčku je munice do zbraní protivzdušné obrany, dělostřelecké náboje nebo vybavení na odstraňování min. 

„Rusko každý den zabíjí ukrajinské civilisty a ničí civilní infrastrukturu, používá hlad jako zbraň a přispívá ke globální potravinové nejistotě tím, jak ničí ukrajinské přístavy a obilnou infrastrukturu,“ upozornil americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Rusko začalo tuto válku a může ji kdykoliv ukončit stažením svých sil z Ukrajiny a zastavením brutálních útoků. Dokud tak neučiní, budou stát Spojené státy a jejich spojenci a partneři na straně Ukrajiny, jak dlouho to bude potřeba,“ dodal.

Součástí dalšího balíčku vojenské pomoci pro Ukrajinu munice do systémů HIMARS a Patriot, náboje pro tanky, rakety Javelin a také náboje do ručních zbraní.

Evropská unie plánuje podstatně navýšit fond, jehož prostřednictvím členské země financují zbraně pro Ukrajinu, která od konce loňského února čelí ruské agresi. Mělo by jít o další miliardy eur. (at)