Senát odsouhlasil zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 Kč. Zdražit může až o 2 koruny.

Senát schválil zákon o zvýšení spotřební daně v Česku z nafty o 1,50 korun na litr. Spotřební daň se tak vrátí na úroveň před loňským červnem. Novelu ještě musí podepsat prezident republiky. Zvýšení daně by mělo platit již od srpna letošního roku.

„V reakci na ceny pohonných hmot jsme původně snížili spotřební daň. Vracíme to na původní úroveň, nikoho to neohrozí,“ prohlásil v Senátu ministr financí Zbyněk Stanjura.

Litr nafty to může zdražit zhruba o 1,80 Kč.

Zvýšit sazbu spotřební daně z nafty o 1,50 Kč na litr navrhla vláda ČR. Zákon otom již schválila Poslanecká sněmovna.

Původně měla současná snížená sazba spotřební daně na naftu platit do konce letošního roku. Vláda se ale kvůli nižším cenám nafty a kvůli snaze o vyšší příjmy rozpočtu rozhodla zvýšit sazbu daně už nyní.

Zvýšení sazby by mělo státu přinést za každý měsíc asi 800 milionů korun navíc, z toho 727 milionů korun by podle ministerstva financí mělo jít do státního rozpočtu a 73 milionů korun do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Změnu, pro kterou hlasovalo 54 ze 64 přítomných senátorů, ještě musí potvrdit prezident Petr Pavel. Proti schválení zákona byli tři senátoři z klubu ANO a SOCDEM a nezařazená senátorka Daniela Kovářová. (sfr)