Polsko koupí od Švédska letouny včasné výstrahy Saab 340 AEW. (Ilustrační foto)

Polská média oznámila, že Polské letectvo zakoupí švédské letouny včasné výstrahy. Minister obrany Mariusz Błaszczak na Twitteru uvedl, že tato akvizice posílí i celé východní křídlo Severoatlantické aliance. 

Ministr obrany Mariusz Błaszczak oznámil, že polská vyzbrojovací agentura podepsala smlouvu na nákup švédských letadel včasné výstrahy Saab 340 AEW. Tato akvizice má posílit východní křídlo NATO a zvýšit bezpečnost polského vzdušného prostoru.

Podrobnosti nebyly zveřejněny, ale podle médií to může souviset s nedávným skandálem kolem nálezu trosek ruské řízené střely s cvičnou hlavicí u Bydhošťe na severozápadu Polska. Transakce byla již avizována v květnu.

Některá média již dříve vyjádřila naději, že Polsko pořídí nejmodernější letoun včasné výstrahy švédské výroby, známý jako Saab GlobalEye ale později se ukázalo, že jsou nyní k dispozici pouze dva starší letouny Saab 340 AEW, které byly již používány švédskými ozbrojenými silami a nahrazují je nové stroje GlobalEye.

Polsko dosud nedisponovalo vlastními letouny včasného varování a řízení a plně spoléhalo na informace ze spojeneckého systému NATO AWACS, který zahrnuje flotilu 14 letadel Boeing E-3A Sentry. Tyto letouny mají být v provozu do roku 2035 po modernizaci.

Polsko se rozhodlo zakoupit vlastní letouny Saab 340 AEW&C, které mají doplnit stávající schopnosti letectva. Tyto letouny byly původně určeny pro švédské letectvo v 90. letech, ale Švédsko je nahradí novými stroji Saab GlobalEye. Polsko takto získá dva starší letouny Saab 340 AEW&C relativně brzy.(at)