Penam z koncernu Agrofert dostal na Slovensku obří pokutu půl miliardy korun. (Ilustrační foto)

Slovenský protimonopolní úřad udělil pokutu ve výši 21 milionů eur (503 milionů korun) za porušení povinnosti oznámit koncentraci a za porušení zákazu vykonávat práva a povinnosti plynoucí z koncentrace. Konkrétně se jedná o nákup dvou pekáren přes spřízněné lidi, bez oznámení úřadu. Podle slovenských médií byla obří pokuta udělena pekařské skupině Penam z koncernu Agrofert, který spadá do svěřeneckého fondu někdejšího českého premiéra Andreje Babiše.

Informoval o tom server Novinky. O případu již informovala slovenská média v roce 2017. Tehdy Agrofert koupil oklikou dvě konkurenční pekárny v Bratislavě a na Žilině, aniž by to protimonopolnímu úřadu oznámil.

Koncem června 2023 vydal úřad rozhodnutí, že podnikatel porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže.

„Podnikatel působící v pekárenském segmentu neoznámil úřadu koncentraci, kterou získal kontrolu nad dvěma konkurenčními pekárnami, a vykonával práva a povinnosti plynoucí z této koncentrace bez získání souhlasu úřadu s touto akvizicí,“ upozornil protimonopolní úřad Slovenské republiky.

„Tím došlo k porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, podle něhož jsou podnikatelé povinni koncentraci, která splní zákonem ustanovená kritéria velikosti dotčených subjektů, úřadu oznámit,“ zveřejnil úřad.

I když jméno pokutované společnosti protimonopolní úřad nezveřejnil, je zřejmé, že se jedná o pekařskou skupinu Penam koncernu Agrofert.

Zmíněná pokuta jedna z nejvyšších, jakou protimonopolní úřad udělil. Pro Babiše by se mělo jednat o větší finanční zátěž než jeho dosavadní kauza Čapí hnízdo. Zaplatit má za to, že si pořídil dvě pekárny přes spřízněné kontakty bez toho, aniž to úřadu nahlásil.

Penam je největší pekařskou skupinou na Slovensku, kde vlastní mlýny a pekárny. (at)