Kalousek kritizuje dotaci Oprav dům po babičce: Vlastník nemovitosti není ohrožen chudobou. (Ilustrační foto)

Spuštění dotačního programu Oprav dům po babičce v době hledání úspor ve státním rozpočtu čelí kritice. Opakovaně ho kritizuje například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který nechápe, proč mají být dotace poskytovány na opravy soukromého nemovitého majetku. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dotace hájí. 

Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že společně se Státním fondem životního prostředí spustí v září i motivační dotační program Oprav dům po babičce. Lidé budou moci získat až milion korun na renovaci energeticky nevyhovujícího rodinného domu. Od ledna 2024 bude možné navíc čerpat od stavebních spořitelen i zvýhodněný úvěr.

„Skoncovali jsme s dotační ekonomikou. Dokladem toho je, že lidé bez nemovitého majetku budou přispívat na dotace dědicům nemovitostí po babičce. Možná i po dědečkovi,“ kritizoval Kalousek.

Exministr financí v dalším příspěvku vyjádřil názor, že kdo je vlastníkem nemovitosti, není ohrožen chudobou.

„Nemovitost může zastavit, prodat… V každém případě disponuje majetkem a není chudý. Je nemravné, aby mu na zhodnocení jeho majetku významně přispívali lidé, kteří žádný majetek nemají a často ani nedosáhnou na hypotéku,“ upozornil.

Dokonce se rozhodl demonstrovat absurditu program na vlastním příkladu. Kalousek zdědil sto let starý dům v Bechyni, v němž má trvalé bydliště a chystá se ho rekonstruovat, i když většinu času žije v Praze.

„Splňuji všechny podmínky pro dotaci. Budete se všichni radovat, že mi výrazně přispějete na zhodnocení mého majetku a jeho levný energetický provoz? Žádost si nepodám, hanba by mě fackovala,“ zveřejnil na twitteru.

„Jen upozorňuji, že povinností správce programu je minimalizovat riziko zneužití a maximalizovat efektivitu vynaložených veřejných peněz. Vy, bohužel, neděláte ani jedno, ani druhé. Jde o 40 miliard,“ vzkázal Kalousek ministrovi Petru Hladíkovi (KDU-ČSL).

Hladík program hájí, na sociálních sítích uvedl, že cílem je chránit domácnosti před energetickou chudobou a zpřístupnit lidem kvalitní a energeticky úsporné bydlení. Mimo jiné i argumentací, že peníze v době hledání úspor nepůjdou ze státního rozpočtu. Jedná se o evropské prostředky z Modernizačního fondu k dispozici z prodeje emisních povolenek právě na dekarbonizaci a opatření spojená s energetickými úsporami na budovách. (at)