Zadlužená Fialova vláda sypala firmám peníze. Schválila investiční pobídky pro firmy CRYTUR a ROCKWOOL. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Zadlužená Fialova vláda ČR rozdávala peníze firmám. Schválila investiční pobídky pro firmy CRYTUR a ROCKWOOL. Vláda si na letošní rok naplánovala rozpočtový deficit ve výši 295 miliard korun. V současné době Sněmovna projednává vládní „balíček“, jehož cílem je ozdravení, respektive snížení deficitu státního rozpočtu v letech 2024 a 2025.

Vláda projednala deset žádostí o poskytnutí investičních pobídek, z nichž se dvě rozhodla podpořit, informoval úřad.

První pobídka se týká projektu společnosti CRYTUR, který je zaměřený na zásadní komponenty pro výrobu mikročipů. Firma chce investovat přes 800 milionů korun do rozšíření svých výrobních kapacit v Turnově.

Ve druhém případě se jedná o investiční záměr firmy ROCKWOOL za více než 881 milionů korun na rozšíření výroby kruhových izolačních pouzder z kamenné minerální vlny v Bohumíně, který patří k oblastem s nejvyšším podílem nezaměstnaných osob.

„Společnost Crytur přichází s investicí s velmi vysokou přidanou hodnotou, která pomůže posílit strategickou pozici České republiky ve výrobě polovodičů a tím související výroby mikročipů. Jde o odvětví, které sehraje zásadní roli v modernizaci českého i světového průmyslu, naším cílem tedy je ho co nejvíce podporovat,“ oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Firma ROCKWOOL investuje v okrese Karviná, kde je nejvyšší nezaměstnanost, podpoříme tak regionální rozvoj a vytváření kvalitních pracovních míst,“ dodal.

Crytur je český podnik, který je integrovaným poskytovatelem optoelektronických řešení pro vědu a hi-tech průmyslové aplikace a je přední světovou společností zabývající se výrobou a zpracováním syntetických monokrystalů.

Díky pobídce firma rozšíří výrobu detekčních jednotek, přesných optomechanických komponentů a přesných optoelektronických a optomechanických sestav, tedy zásadních komponent pro výrobu čipů. Investiční pobídka činí 240 milionů korun.

Firma spadá do kategorie high-technology industry, je nositelem špičkového a specifického know-how s vysokou přidanou hodnotou, a to na úrovni regionu i ve světovém měřítku. Aktivity firmy jsou významné jak pro český, tak například pro americký obranný průmysl.

Společnost ROCKWOOL díky pobídce ve výši 220 milionů korun rozšíří výrobu kruhových izolačních pouzder z kamenné minerální vlny v Bohumíně, kde vznikne 22 nových pracovních míst. Závod je evropským centrem technických izolací celé skupiny ROCKWOOL, investice má podporu města Bohumín, uvedlo ministerstvo průmyslu. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Poslanci pustili dál vládní úsporný rozpočtový balíček. Opozice jej trhala na kusy

Deficit státního rozpočtu ČR se na konci června snížil na 215,4 miliardy korun