Objem hypoték v Česku byl v červnu nejvyšší za poslední rok: Úvěry dosáhly 14 miliard. (Ilustrační foto).

Objem poskytnutých hypoték v Česku byl v červnu nejvyšší za poslední rok. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry v celkové hodnotě 14 miliard korun, což představuje nárůst o 13 procent ve srovnání s květnem.  

Úroková sazba pro nové hypotéky bez refinancování se snížila z 5,9 procenta v květnu na 5,86 procenta.

Data zveřejnila Česká bankovní asociace v rámci svého Hypomonitoru, který zahrnuje informace od všech bank a stavebních spořitelen poskytujících hypotéky na českém trhu.

Objemem a počtem poskytnutých hypoték v červnu bylo dosaženo nejvyšší hodnoty od července minulého roku, kdy trh začal zpomalovat. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2020 je ale objem poskytnutých hypoték stále zhruba poloviční.

Postupně se začíná projevovat efekt nižšího srovnávacího základu z minulého roku. Meziroční pokles poskytnutých hypoték dosáhl 28 procent, přičemž v květnu přesahoval dokonce 40 procent.

Od 1. července Česká národní banka zrušila limit ukazatele DSTI, který omezoval maximální podíl měsíčních splátek hypotečního úvěru na čistém měsíčním příjmu žadatele. Tím pádem je od července schopno získat hypotéku více lidí.

Banky a stavební spořitelny v červnu domácnostem poskytly na hypotékách o 1,6 miliardy korun více než o měsíc dříve, jedná se tak 13procentní meziměsíční nárůst.

Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) v červnu činil 2,3 miliardy korun, což je více o 0,3 miliardy než v květnu.

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl bezmála 3,8 tisíce. Dle dat Hypomonitoru je i v tomto ohledu červnová hodnota nejvyšší za poslední rok, kdy začal trh citelněji slábnout.

„Objem poskytnutých hypoték v červnu vzrostl druhý měsíc v řadě dvouciferným tempem, po zohlednění tradiční sezónnosti a faktu, že červen bývá obvykle nejsilnější měsíc v roce, bylo červnové oživení hypotečního trhu relativně mírné.“

„Ačkoli meziroční propad v samotném červnu zvolnil na 28 procent, za celou první polovinu roku hypoteční trh poklesl meziročně o 55 procent, podstatným omezujícím faktorem dostupnosti hypoték stále zůstávají vysoké úrokové sazby,“ oznámil Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Průměrná výše hypotéky opět po roce přesáhla v červnu tři miliony korun a dostala se tak na částku 3 066 080 korun, když v květnu činila 2 998 565 korun. (sfr)